Посещението бе свързано с проблем при ремонта на 6-и блок и възможност за сериозно забавяне на включването му към енергийната система на страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката.
Оттам обаче не уточниха какъв точно е проблемът.

При плановия ремонт се оказало, че има дефектирали елементи в покривната част на една от системите за защита. С руския производител обаче е договорено наличните елементи, произведени за друга централа, да бъдат пренасочени към нашата, за да може да се спести време, докато бъде отстранена повредата. Това съобщи министърът пред репортери в централата, предаде bTV.

За смяната на частите по принцип са необходими от 6 до 8 месеца, но се очаква след доворката ремонтът да се удължи с 15 дни. Трайчо Трайков каза, че няма място за паника, защото режим на тока няма да има. Вероятно ще бъде ограничен само износът на електроенергия.

В същото време от Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор (ЕСО ЕАД) съобщиха, че има вероятност да се затрудни снабдяването с ток в страната, предаде БНТ.

"За момента не се очаква режим на тока или внос на електроенергия. Страната ни има достатъчно резервни мощности", увери обаче междувременно и директорът на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов, цитиран от БНР.
От Агенцията за ядрено регулиране заявиха, че 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде пуснат, докато не бъде гарантирана безопасната му работа. Ако техническият проблем не е бил установен навреме, това е можело да доведе до изтичане на радиация в рамките на блока, но не и в околната среда, обясни пък председателят на ядрения регулатор Сергей Цочев.

През април Комисията по бюджети на Европейския парламент прие становище за отпускането на 300 млн. евро допълнителни компенсации за затварянето на по-малките блокове в АЕЦ "Козлодуй".