Правителството прави всичко възможно пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй” да продължат да работят поне още десет години, каза той след подписването на меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг и Westinghouse Electric Company LLC, предаде "Фокус".

„Преди два месеца ние подписахме подобен документ с най-голямата европейска компания в областта на ядрената технология – Арева, днес подписваме с Westinghousе, имаме и с руската компания подписан, наследен договор – на практика всичко това се прави веднъж и на първо място да запазим пети и шести реактор. Рискът за пети и шести реактор е огромен и ние ще направим и правим всичко възможно те да продължат да работят поне още десет години”, коментира премиерът.

Срокът на експолатация на двата реактора изтича съответно през 2017 и 2019 г., като за корпуса на реакторите се добавят още 10 години. През март 2011 г. централата заяви, че ще се опита да го удължи с до 20 години.

Според министъра на икономиката Трайчо Трайков стрестестовете, които в момента се правят, са показали, че блоковете "стоят много добре". Министърът не изключи 3-ти и 4-ти блок да се окажат в по-добро състояние от някои други действащи мощности, предаде БТА.

Меморандумът, подписан днес, има за цел да се проучат възможностите за взаимодействие в областта на ядрената енергетика. Те включват сътрудничество за удължаване на живота на действащите блокове на АЕЦ "Козлодуй" и на електронните системи за контрол и измервания, както и по отношение на извеждането от експлоатация и демонтирането на четирите изключени блока на централата. В обхвата на меморандума са и въпроси, свързани с различните етапи от използването, съхранението и рециклирането на ядреното гориво, както и проекти за изграждане на нови ядрени мощности.

Според Борисов договорите с Westinghousе и Арева ще ни позволят да избираме доставчик на ядреното гориво. "По същия начин ще бъде – след конкурс, разбира се, и изграждането на VІІ-ми реактор в Козлодуй”, каза още премиерът.

Президентът на "Уестингхаус" за Европа, Близкия Изток и Африканския регион Андерс Джаксън специално подчерта, че новият тип реактор на компанията "AP 1000" може да представлява алтернатива за България