Премиерът допусна VІІ блок в ”Козлодуй”

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството прави всичко възможно да удължи живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", както и за строителството на нов, седми блок.

Обратно в новината

Коментари - Премиерът допусна VІІ блок в ”Козлодуй” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Венценосният ленторез,иска да клъцне лентичката на 7-ми блок!Всичко му е в джоба-лентичка,ножичка...камерите и журналистите готови ли са?...

bobsyn@

Ако приемем, че нов АЕЦ може да се построи за 7 години, а АЕЦ Козлодуй ще го затворим след 15 години то или трябва за максимум 8 години да подобрим енергийната ефективност и да увеличим делът на ВЕИ, или ще стоим на тъмно. Та май е крайно време да се вземат мерки.

Може и така да е, но по-добра оферта значи поне под 1,5 млрд евро за блок, което си е над 2 пъти по-евтино, а руснаците вече се изцепиха, че 7 блок на Козлодуй ще е по-скъп от Беленските.

...НЕкои нЕмат наяждане...Нито от комисионни, нито от цени на ток...нито от ремонти и доставки...

Бойко си връзва подкрепата на Уорлик, ама за сметка на страната ни. Няма смисъл да наливаме още милиони в 5-ти и 6-ти блок, при положение, че тази година приключи модернизацията им с Уестингхаус от която американците се нагушиха много добре. Реакторите могат да работят още 30 и кусор години без да бъдат пипани. Явно апетитът идва с яденето. 3-ти и 4-ти блок също бяха модернизирани и могат да работят още 10-15 години. Отдавна западните фирми искат да ги вземат без пари (както си дадохме Мариците и други предприятия) и да ги експлоатират без да влагат и лев. Натам отиват нещата.

ББ, давайте аванта на американците, но срещу лобиране да възстановят за работа 3 и 4-ти блок на АЕЦа.

Никой не казва какво ще го правим всичкия този ток! В консерви ли ще го прибираме? И сега изнасяме голямо количество от произведената енергия. Поели сме ангажимент към ЕС да строим нови мощности за "зелена" енергия. Освен това, около нас се строят или се гласят да строят нови мощности, което означава, че дори и да не спре износът, то цената ще падне. Към момента, според мен, най-разумното решение е замразяване на Белене и плащане на неустойка на руснаците(без да се съдим и т.н., доброволно плащаме колкото поискат/колкото е по договор) и удължаване на живота на 5 и 6 блок. И след 9-10 години, в едни по-добри времена, да се мисли дали да го бъде Белене или не.

Ще се закрият мръсните ТЕЦ.

Наивник! След 10 години, докато патките се наумуват ще внасяме ток от Румъния и Турция, а може и от Македония или Албания. Стига с тия зелени енергии! Ядрената енергетика няма по добра алтернатива!

От Румъния може, но от Турция няма как. Централата ми ще заработи след 2025 г. и прогнозната цена е 20 ст. на изхода. Ще по евтино да си направим фотоволтаици, които пре 2025 г. ще произвеждат на по-малко от 30 ст., но направо при потребителя, т.е. без пренос, търговска печалба, ДДС и т.н.

оня уорлик какво прави на снимката, неговата племка мрасна

Боко, ами като се правите на умни, поискайте американците да получат изработването за V реактор, но срещу лобиране връщането в работа на 3 и 4 блок на централата.

На никаква цена не трябва да даваме на американците да си строят експерименталния реактор в България. Да си го правят в САЩ или в Африка!

Не даваите акъл а пари на бат бойко- той акъл има и то как требе

Правилно. Паре требват ... - ама той си има Дянков. Да не го мислиме. Сбира парички, много добре сбира и акъл на буци си има - кат либеници.

Пето, въпросният американски реактор не е лош от техническа гледна точка, но НЯКОИ експерти имат въпросителни относно безопасността на конструкцията му. Ако търсим най-модерните технологии, то те са в някои южнокорейски и японски реектори от последно поколение. Реакторът АП1000 е модернизирана версия на стар тип реактор - засега американците не са успели да "продадат" в чужбина от този тип, макар яко да го рекламират. В самите САЩ има няколко които са в процес на строеж, но по принцип в Щатите при почти всички проекти се стигна до сериозно оскъпяване на строежа. Причините са много, но и Уестингхауз и Дженерал Електрик постоянно не успяват да се вместят в първоначалните бюджети. Освен това ще е много сложно технически в Козлодуй да работят едновременно и руски и американски системи. Не е невъзможно, но е СКЪПО. Но най важното е, че ако се откажем от Белене, това на практика означава че се отказваме и от 5/6-и (руски) блокове, и тогава дори и 7/8-и американски блокове не ни решават енергийния дефицит.

Проблемът е, че това го осъзнават малко хора от нашите избраници. ... или поне се правят че не го разбират. Но със сигурност нямат никаква компетенция по въпроса. Опасявам се, че това с достряване на разни неща в Козлодуй е просто празнословие. Както се казва по отношение на онзи посланик: Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая. А относно AP1000 презентацията изглежда добре, но от шарените картинки до реалността има много работа. Такъв проект още не е реализиран и съм силно скептичен към това да бъдем опитно поле. Без референции и телевизор не бих си купил, камо ли да се строи блок на АЕЦ ... а иначе може да допусна че съм и Наполеон :-)

И това не е вярно. АР1000 не е модернизация какквито са точно Беленските реактори на централа проект 93 г. Проект 2006 ще е тази в Турция и там ще правят пробите. Понеже явно незнаеш. АР1000 е на Уестингхаус, която е поделение на Тошиба, така че това е най-модерната технология и реактор последно поколение. АР1000 е съвсем нов тип реактор, напълно различен от досегашните по заложения принцип на действие. Това позволява по-малки габарити и много по-висок КПД. Няма проблем да работи където и да е и не е обвързана със ситемите на другите блокове. Приемем ли Белене това означава отказване от 5 и 6 на Козлодуй, защото за Белене няма да има пазар и това ще е повод за затваряне на Козлодуй, защото това е единствения начин да се продава до 5 пъти по скъпия ток.

Къде сте бе милички, хайде нали Трайко ви защитаваше интереса но май не вашия интерес защитава:))) Сега Мартинчо да направи протест към Козлодуй или за американците дупе дава както се казва. Жалки сте в сервилното си поведение към губернатора на България. Преди обвинявахте комунистите че се дупели на руснаците, е , поне от това имаше келепир за народа,а от дупенето на американците за народа нищо! Народа си е виновен сам!

само като го видя на снимка този мазния до ББ и ми се повдига.Дори не искам да чета статията....

Абе що не направят още няколко блока в Козлодуй, и без това там всичко е изградено ... щом ще правят още един да направят още няколко.

Белене + още няколко? Прекалено оптимистично. Площадката на Козлодуй не може да се разширява неограничено, колкото и лесно да звучи. Да построиш още две бунгала до хижа е лесно, но с блокове на АЕЦ трябва да се получи одобрение и от МААЕ (IAEA) и от Европарламента. За мен трезвото решение е финализиране на Белене. Площадката е подготвена + инфраструктура (е има и още много за изграждане). Прекалена концентрация на 1 площадка за страна с мащабите на БГ не мисля че е добра идея.

Понеже доста хора се чудят защо да не направим 7 или 7/8 блокове в Козлодуй, нека обясня защо е ПО-ДОБРЕ да строим Белене. Първо, имаме договор с руснаците за Белене, със всичките му разрешения, проучвания, документация, инженерен план, частично изградена площадка и поръчани реактори. Да се откажем от ВСИЧКО ТОВА, и като допълнително платим неустойки на Русия (съвсем заслужено) е пълна лудост. Второ, на България и трябва НОВА АЕЦ, на нова площадка, която да може впоследствие да се разширява. АЕЦ Козлодуй и площадката там е със затихващи функции, може да се удължи живота на старите блокове известно време, може да се построят 1-2 нови блока, но след това край. Просто удължаваме агонията. Спрем ли изграждането на Белене, обаче, това е практически края на бъдещето на българската енергетика.

АКО НЕ СЕ СТРОЙ БЕЛЕНЕ НЯМА ПАРИ ЗА КОМУНЯГИТЕ=ЗАБРАВЕТЕ ЗА БЕЛЕНЕ КРАДЛИВЦИ:))

Трето, удължаването на експлоатацията на 5/6 блокове в Козлодуй зависи на 99% от добрата воля на Русия - ако се откажем демонстративно, насред проекта от Белене, (за да се подмажем на американците или НЯКОИ в ЕС) и почнем да се съдим с нея за неустойки, Русия НИКОГА няма да се съгласи да позволи удължаване за 5/6 бл. Да не говорим, че ще спечели всяко дело за неустойки без проблем Четвърто, да се строи ЕДИН нов блок в Козлодуй е технически и икономически глупаво и неефективно - блоковете винаги е желателно да се строят по два, за да се ползва едновременно една охладителна система. Т.е има смисъл да строим 7/8 блок в Козлодуй., а не само 7.

Ще си позволя известна корекция. При Концепцията за Козлодуй слабонапорни канали топла и студена вода и БПС (Бреговата помпена станция) са/били общи за 6 блока. По отношение на блочното оборудване всеки блок е автономен. Има проекти за сдвоени блокове по света, включително с общи зали за управление, но проектът за Белене не е такъв. Осевото разполагане на 7 блок спрямо 5 и 6 може евентуално да позволи да се ползват именно тези канали. Но те са вече на 40 години. Въпреки добрата им поддръжка, да се разчита на тях за още 60 ми се струва малко нереално. Тъжното е че сега се правят опити да се разцепват нагласите в специалистите в сферата на ядрената енергетика. Мисълта за 7 блок може да блазни някои местни ръководни кадри. Но да остане след години 1 блок е крайно икономически неефективно. Всичко останало е точно казано :)

Това изобщо не е вярно. Белене трябва да се изплаща първите 15 години и цената там е към 25 ст. на кВтч. Минималното потребление е 2500 МВт, които се дават от Козлодуй, т.е едната централа е излишна поне в следващите 10г., тома означава че за да си развият пазара Белене руснаците ще отрежат Козлодуй. Не че това има значение, защото продължаването на живото на централата не зависи от руснаците, а ако зависи, то зави и за всички други такива реактори по света ив Русия. Няма как да си отрежат само главата с такова решение. Друг е въпроса с неустойките. И там имаме козове. А тя е липсата на пълно финансиране на проекта. Гаранция няма кой да даде.

ПРЕМИЕРА ДОПУСНА 7 БЛОК В КОЗЛОДУИ-А МОЖЕ И БЕЛЕНЕ ДА СТРОИМ-А В ОБЩИ ЛИНИИ ЩЕ ВИДИМ КАКВО ЩЕ СТРОИМ-А БЕ ЩЕ ИЗМИСЛИМ НЕЩО-А МОЖЕ И ДА НЕ СТРОИМ НИЩО-МИСЛЯ ЧЕ СЕ ИЗРАЗИХ ЯСНО И РАЗБРАНО ПО ВЪПРОСА

Интересно при наличие на разработена площадка и инфраструктура, при подписани договори и оборудване в процес на производство (за АЕЦ Белене), какви са тези поредни идеи за блок 7? Каква е идеята зарязваме гьола Белене (цитирам с отвращение) и строим и 7 блок или и двете ??? Профанистичният стил на някои господа по върховете се разпростира вече не само върху инфраструктура в режим на изцяло национално лицензиране, а и върху обекти в режим на международен лиценз. Ако си мисли ББ че понеже имаме централа в експлоатация и пришиваме като кръпка още 1 блок проста работа, то той е много далече от истината. Нов блок означава цялостна оценка и лицензиране на площадката все едно се строи на зелена ливада. Лицензирането може да отнеме заедно със съпътстващите процедури до 7 години! Не съм убеден, че подпочвените условия по оста на блокове 5 и 6 в направление на Дунав са много добри, но дори и геологическото проучване да даде добър резултат, концентрирането на мощности на площадката на Козлодуй май ще е голямо.

НЯМА ЛОШО! Ако загубиш 5 безценни минути за четене, ще видиш - потреблението на ел.енергия НЕ И НЯМА ДА НАМАЛЕЕ. Икономииите и икономичните технологии само леко ще забавят процеса.

Това е така. Но: Малко странно е и заглавието на новината Премиерът допусна 7 блок. Какво значи допусна? Проблясък? Идеята е стара, но не мисля че е градивна в конкретния случай. Реално, тази идея за 7-ми блок е прах в очите, тя е поредния ход за да не се премине към следващи стъпки в строителството на АЕЦ Белене, или поне да се забави. Между другото, 5 и 6 блок следва да работят поне 10 години над проектния си срок. Не виждам за какво може да се бори премиера. Програмата за модернизация на блокове 5 и 6 струваща няколко стотин милиона Eur беше именно в тази насока. Но ако се захванат разни компетентни борци, може да ги спрем и преждевременно както стана с 3 и 4 блок заменени на принципа кон за кокошка не и без участието на повратливата в европейското пространство госпожа, понастоящем кандидат президент.

Поредното размиване на тема АЕЦ. Вече като започнат поредните "консултации" ще има точка първа - Козлодуй или Белене и после досегашните - кой ще даде парите и колко % да му дадем.

врътки? кому са нужни? договора винаги се печели от най-добрата оферта, но не за строежа, а за рушвета. Този дето го взима едва ли ще се интересува, чии са парите - те миришат еднакво.

Мутрата не знае какво е говорил вчера.

Твоята мутра ли?

Не, твоята!

Уолрик почна да ходи в Министерския Съвет когато си иска, явно там се чувства като у дома си. Къде са сега М.Димитров, Кр.Станчев и пр. лекета, да кажат че ядрената енергетика е опасна и на България ток не и трябва?