На мястото на площадката на АЕЦ "Белене" ще се строи газова централа, заяви Горанов, цитиран от БГНЕС. Такъв беше третият вариант, за който спомена и лидерът на ДСБ Иван Костов.
 
Поръчаният реактор за "Белене" ще отиде като 7-ми за АЕЦ "Козлодуй", но държавата ще трябва да плати на Русия за изработването на реактора.
България ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия
за този реактор.

След заседанието на Министерски съвет Бойко Борисов отиде в президентството, за да информира държавния глава Росен Плевнелиев за отказа от строежа на втората атомна централа, за българската позиция и защо се стигна до това решение. Срещата продължи около 45 минути, на нея присъства също икономическият министър Делян Добрев. След нея премиерът Борисов не пожела да отговори на журналистически въпроси.

Той пристигна в Народното събрание, където бeше изслушан на закрито заседание на Комисията по икономика, енергетика и туризъм за АЕЦ "Белене" и за газовата връзка с Турция. Ще бъде обсъден и проектът "Набуко".

Утре министър Делян Добрев ще отпътува за Москва, за да съобщи официалното решение. С него заминават представители на НЕК и на Българския енергиен холдинг, допълни Горанов.


България започва изграждането на АЕЦ "Белене" през 80-те години на 20 век, но проектът е замразен в началото на 90-те години. Новият договор между "Атомстройекспорт" и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта "Белене". През юли 2008 г., след подписването на Протокол за откриване на площадката "Белене", започват строителните дейности.