Около 5,1 милиона домакинства и бизнес обекти по източното крайбрежие на страната - от Северна Каролина до Мейн, все още са без ток. Възстановяването на електроснабдяването може да отнеме дни в по-леснодостъпните райони и седмици в най-тежко засегнатите зони, предаде БТА.

Ню Йорк, който избегна най-лошото, започна да се завръща постепенно вчера към обичайния ритъм на живот. Общественият транспорт в Голямата ябълка бе парализиран частично, а 100 хиляди клиенти в града и близо един милион в едноименния щат са без ток. За изненада на мнозина нюйоркчани, които очакваха апокалиптични гледки като в холивудски филм, ситуацията е доста спокойна. Автобусите и метрото изпълняваха без закъснения своите курсове в пиковия час сутринта.

На север, нямащият излаз на море щат Върмонт преживя най-тежкото си наводнение от един век. Ню Джърси също пострада сериозно от природното бедствие.
Американските министри на вътрешната сигурност Джанет Наполитано и на земеделието Том Вилсак ще посетят днес най-тежко пострадалите райони, за да направят оценка на щетите. Предвидено е двамата да отидат в Северна Каролина и Вирджиния.

Айрин продължи вчера по пътя си на север през Източна Канада като тропическа буря. Скоростта на ветровете, съпътстващи тропическата буря, достигаше 90 км/ч, като 165 хиляди клиенти на електроразпределителните компании останаха без електричество в провинция Квебек.

Въздушният трафик в североизточната част на САЩ започна вчера да се нормализира, след като над 12 хиляди полета бяха отменени заради Айрин между петък и неделя. Според анализатори стихията може да намали с между 200 милиона и 300 милиона долара годишните печалби на 10-те най-големи американски авиокомпании.

Компанията за правене на модели на бедствия "Ей Ай Ар Уърлдуайд" заяви вчера, че вредите за застрахователите вследствие на преминаването на Айрин няма да са толкова големи, колкото се очакваше. Някои фирми от бранша прогнозираха загуби до 10 милиарда долара. Според "Ей Ай Ар Уърлдуайд" обаче застрахователите ще загубят между 3 милиарда и 6 милиарда долара.
Според други изчисления вредите за фирмите от бранша също са под 5 милиарда долара.
В резултат акциите на застрахователните компании поскъпнаха рязко вчера.