Новото правителство в Киев поиска военно съдействие от САЩ, след като руските сили завладяха полуостров Крим и така се покачи напрежението в региона.

Досега Пентагонът каза, че ще обмисли само незастрашаваща живота помощ за Киев.

Но сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм, позовавайки се на данни за струпване на руски войски край границата с Украйна, казаха, че президентът Владимир Путин създава опасност, която трябва да бъде спряна, предаде Франц прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Ние призоваваме президента Обама, заедно със съюзниците от НАТО, незабавно да изпълни молбата на украинското правителство за военна помощ”, казват в изявление двамата сенатори.

Те предлагат да бъдат изпратени „малки оръжия, муниции и оръжия за отбрана, като системи срещу самолети и бронетехника”.

В четвъртък стана ясно, че американски и европейски служби за сигурност смятат, че Русия е разположила над 30 000 военни по границата с Източна Украйна.

Посоченото число надхвърля значително 20-те хиляди военни по границата, за която съобщиха медии миналата седмица.

Източниците от службите за сигурност обаче отбелязват, че тези оценки са неточни. Според някои от тях военните са 35 000, а според други - 25 000.

Според източниците от службите за сигурност руските сили по границата включват редовни сухопътни войски - пехота и бронирани машини, както и въздушна подкрепа.

Разположени са също доброволчески групи или специални сили, съставени от руски бойци в униформи без обозначения, сходни с първите руски сили, навлезли в Крим.

Русия на няколко пъти отрече да струпва войски по границата с Украйна.

Американското разузнаване е предупредило Белия дом, че съществува голяма вероятност от нахлуване на руски войски в континенталната част на Украйна.