Той беше изстрелян на 9 ноември на специална мисия до спътника на Марс - Фобос. След отделянето му от ракетата-носител "Зенит" двигателите не запалиха и станцията не можа да влезе в траектория за полет до Марс. Връзката с нея бе прекъсната.
Смята се, че ако експертите на "Роскосмос" успеят да възстановят връзката, ще могат да препрограмират курса. С кораба излетя и българската апаратура “Люлин-Фобос”

Сайтът на Стратегическото командване на САЩ предупреди днес, че корабът може да падне на Земята на 26 ноември. Според различните оценки, специалистите разполагат с 3 до 14 денонощия за "реанимирането" на междупланетната станция от момента на изстрелването й.

Шансовете за установяване на контакт с безпилотния междупланетен космически апарат "Фобос-Грунт" се запазват до януари 2012 г., когато се очаква апаратът да навлезе в земната атмосфера, съобщи обаче директорът на „Роскосмос” Владимир Поповкин, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".
По думите му, апаратът „ще лети до януари включително”.

Поповкин отбелязва, че когато тръгне да пада на Земята, "Фобос-Грунт" ще изгори в плътните слоеве на атмосферата.
По данни на руското космическо ведомство от общата маса на "Фобос-Грунт" от 13,5 тона, на борда му се намират около 8 тона токсично ракетно гориво.

Това е първата руска междупланетна мисия за повече от две десетилетия. Стойността на проекта по неофициална информация е около 5 милиарда рубли.

От Байконур за Международната космическа станция (МКС) днес беше изстрелян космически кораб "Союз" с руско-американски екипаж, съобщи междувременно ИТАР-ТАСС. Двамата руски космонавти и американският им колега ще работят на станцията повече от четири месеца.
Скачването на "Союз ТМА-22" с МКС е планирано за 09.33 часа московско време на 16 ноември.

В края на август руският товарен кораб „Прогрес“, който трябваше да достави провизии на МКС, се разби на земята.