Това обяви руският президент Владимир Путин на среща с генерали от армията в черноморския курорт Сочи, предаде БНР, като се позова на Ройтерс.

Путин заяви, че руските ВВС са извършили над 10 000 бойни полета от началото на военната кампания на Москва в Сирия миналата година и са поразили над 30 000 цели, в това число около 200 обекта за добив и преработка на петрол и петролни продукти, отбелязва ТАСС.

Освен това руски стратегически бомбардировачи са извършили 178 бойни полета до Сирия и общо 115 крилати ракети са били изстреляни по цели в Сирия от руски бойни кораби, подводници и стратегически бомбардировачи, добави Путин, цитиран от Ройтерс.

Междувременно началникът на руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия генерал-лейтенант Сергей Кураленко обяви, че режимът на прекратяване на огъня в северния сирийски град Алепо е удължен с 48 часа.

Мярката е съгласувана със сирийското правителство, умерената опозиция, Съединените щати и Русия.

"Режимът на тишина" в Алепо "позволи да бъде постигнато видимо понижаване на напрежението и намаляване на общото количество нарушения на прекратяването на огън", отбеляза Кураленко.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че в града все още се водят престрелки с ниска интензивност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кери: Необходим е и натиск за спирането на огъня

Вашингтон, Москва и Техеран ще окажат натиск върху сирийските бунтовници и правителствените сили да спазват крехкото споразумение за спиране на огъня в Сирия, заяви в Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери.

"Ние имаме отговорността да направим така, че опозицията да спазва споразумението, а Русия и Иран имат отговорността да направят така, че режимът на Асад да спазва споразумението. След многочасови дискусии руснаците дадоха ясно да се разбере, че именно това е пътят, по който са готови да вървят", каза Кери пред репортери. 

Държавният секретар направи изказването си след среща с представители на други правителства, подкрепящи сирийските бунтовници.

Най-малко 10 жертви на въздушни удари в Идлиб

Най-малко 10 души са били убити днес при въздушни удари в северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщи базираната във Великобритания правозащитна организация, която има широка мрежа от източници в Сирия.

Атаката в град Биниш, на 6 километра от регионалната столица Идлиб, е извършена от сирийски или руски военни самолети.

Сред убитите е местен бунтовнически командир.

Сирийската провинция Идлиб, която граничи с Турция, е почти изцяло под контрола на бунтовнически фракции, сред които са местният клон на терористичната мрежа Ал Каида, Джебхат ан Нусра (Фронтът на победата) и могъщата ислямистка групировка Ахрар аш Шам (Ислямско движение на свободните хора) в Сирия.

АНКЕТА: Възможно ли е примирие в Сирия?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Как сирийци преговарят в Женева