Тръмп, който е фаворит в надпреварата за републиканската кандидатура за президентските избори в САЩ, призова вчера за "тотално и пълно прекратяване на влизането на мюсюлмани в САЩ", "докато представителите на нашата държава разберат какво става".

Той се мотивира с нивото на омраза сред "широки сегменти от мюсюлманското население" спрямо американците.

След вълната от критики, включително от други републикански кандидати, милиардерът заяви, че това, което предлага, не е по-различно от мерките на Франклин Рузвелт по време на Втората световна война, включващи затварянето на американски японци в лагери в САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

"Въпреки тези мерки, той беше обичан от всички", припомни Тръмп в програмата "Добро утро, Америка" на телевизия Ей Би Си.

Той добави, че забраната за влизане на мюсюлмани е основателна, тъй като в момента САЩ са във война с мюсюлмански екстремисти, които организират нападения като стрелбата миналата седмица в Сан Бернардино, Калифорния, при която бяха убити 14 души.

"В момента сме във война. Но имаме президент, който не иска да го признае", заяви Тръмп. 

По-рано обаче френският премиер Манюел Валс се възмути от предложението на американския милиардер.

"Г-н Тръмп, подобно на други, поддържа омразата и смесва различни неща. ЕДИНСТВЕНИЯТ ни враг е радикалният ислямизъм", написа в Туитър Валс.

Премиерът на Франция изключително рядко се намесва в политически дебат на друга държава. Този път това обаче това стана в момент, когато френската крайнодясна партия Национален фронт може за пръв път да спечели властта в един или няколко региона на втория тур на регионалните избори в неделя, коментира Франс прес.

Еврофобската и антиимигрантска партия постигна безпрецедентно високи резултати на първия тур. Това бяха първите избори във Франция след кървавите джихадистки атентати от 13 ноември.