Иранският президент Хасан Рохани каза днес, че онези, които са били скептични относно споразумение по иранската ядрена програма са сгрешили, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това изявление Рохани направи на първата пресконференция, която даде след влизането в сила на подписаното през юли споразумение между Техеран и великите сили. То влезе официално в действие вчера вечерта.

Рохани посочи, че сделката с Иран по ядрената й програма може да послужи като модел за разрешаване на регионални въпроси, предаде Ройтерс.

Той подчерта, че проблемите в Близкия изток трябва да се решават по дипломатически път и добави, че благодарение на народа на Иран и на опитни дипломати ядрената сделка стана реалност, предаде ТАСС.

Европейското петролно ембарго срещу Иран ще приключи и според Международната агенция по енергетика Иран вече е подготвил 38 милиона барела петрол от своите плаващи резерви за вкарване на пазара, предаде Асошиейтед прес.

Всичко това означава, че повече пари ще започнат да постъпват в Иран и той ще извърши необходимите ремонтни дейности в петролните и газовите си полета, за да засили своята собствена продукция.

Иран е на четвърто място в света по доказани залежи на суров петрол и на второ място в света по доказани залежи на природен газ след Русия.

Кери: Проправяме пътя за уреждане на кризите в Близкия изток

Влизането в сила на ядреното споразумение с Иран ще улесни справянето с другите кризи в Близкия изток, заяви във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА.

"Когато споразумението бъде приложено изцяло, международната общност ще може най-сетне да работи за уреждане на други регионални предизвикателства без надвисналата заплаха от въоръжен с атомна бомба Иран, включително кризата в Сирия", каза Кери, косвено намеквайки за подкрепата на Техеран за сирийския режим.

"Днес е първият ден на един по-сигурен свят", каза Кери снощи, но подчерта, че международната общност трябва да запази бдителност, проверявайки спазването от страна на Иран "всеки час във всеки ден през идните години".