Това каза за Ройтерс южнокорейският заместник-министър на финансите Чой Чжон-гу, но отказа да съобщи някакви подробности, предаде БТА.

Изразих позицията на Южна Корея, че няма да има изненадваща промяна в управлението на нашия резерв, каза Чой, имайки предвид, че Южна Корея държи американски държавни облигации за над 300 милиарда долара в чужди валути. Няма алтернатива на американските държавни облигации, която да предлага същата стабилност и ликвидност, допълни южнокорейският заместни-министър.

Японското правителство посочи в събота, че запазва доверието си в американските държавни облигации, въпреки оценката на "Стандард енд Пуърс". Япония е инвестирала повечето от валутните си резерви в американски държавни облигации и е вторият по значимост инвеститор в САЩ след Китай.

Въпреки че разкритикува дълговите проблеми на Съединените щати, Китай настоя, че светът се нуждае от нова валута за резервите. Пекин нарече "недалновидни" политическите препирни в САЩ във връзка с проблемите на американския дълг и настоя, че светът се нуждае от нова, стабилна валута за резервите си, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Британският министър на търговията Винс Кейбъл заяви, че искането на Китай за смяна на долара като валута за валутните резерви е прибързано.

Никола Саркози и Ангела Меркел използваха погрешни мерки за разрешаването на дълговата криза в еврозоната и пропуснаха шансовете за възстановяване, заяви бившият британски премиер Гордън Браун в статия за неделното издание на в. "Индипендънт". Браун пише, че френският президент и германският канцлер задълбочили финансовата криза, която според него била предвидима.

Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ е създало "мрачна ситуация", смята финансовият министър на Индия.

Заместник- управителят на централната банка на Тайван опита да успокои надигащото се безпокойство след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ, като каза, че не се очаква то да има "никакво влияние" върху острова.

Австралия, един от традиционните съюзници и търговски партньори на САЩ, опита да успокои обществеността, че понижаването кредитния рейтинг не е фатално.

"Другите две големи рейтингови агенции - "Мууди'с" и "Фич", продължават да дават за американската икономика рейтинг "ААА", така че мисля, че хората просто трябва да разглеждат всички факти", призова премиерът на Австралия Джулия Гилард.

Франция има "пълно доверие" в сигурността на американската икономика, заяви за Франс прес френският министър на икономиката Франсоа Бароан. Той е първият европейски министър, който реагира публично на шока от понижаването на кредитния рейтинг на САЩ.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и президентът на Франция Никола Саркози в телефонен разговор обсъдиха снощи кризите в еврозоната и САЩ, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от АФП. Тази нощ се очакваше, че телеконференция ще проведат и всички министрите на финансите на Г-7.

Междувременно висш икономически съветник на Белия дом жестоко разкритикува "Стандард енд Пуърс" за решението им да намалят кредитния рейтинг на САЩ, въпреки че са направили грешка от 2 трилиона долара в изчисленията си, предаде Ройтерс. Джийн Стърлинг, ръководителката на Националния икономически съвет към президента, разпространи изявление, в което нарича "смайващи" мащаба на грешката, допусната от рейтинговата агенция, и готовността й веднага да промени основните си аргументи, изложени в прессъобщението, след като било посочено, че има грешка. Това намирисва на институция, която първо прави изводи, а след това нагажда към някакви аргументи, които да им пасват, заявява Стърлинг.

Въпреки това късно снощи висши мениджъри на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor's) защитиха решението си от петък да понижат оценката за държавните облигации на САЩ, след като администрацията на президента Барак Обама обяви, че стъпката е била прибързана и основаваща се на погрешна преценка.

Ръководителите на "Стандард енд Пуърс" заявиха, че са стигнали до аргументирано заключение, че САЩ ще имат затруднения при овладяването на нарастващите дефицити. Рейтинговата агенция понижи за първи път в историята си кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+, като заяви, че безизходицата в американската политическа система все повече не позволява намаляването на огромния фискален дефицит и на дълга.