Проба от готова за консумация храна в детска градина в Пловдив показа отклонения от заложените показатели. Проверката е назначена от Българската агенция по безопасност на храните, след като на 30- май осем деца са проявили симптоми на хранително натряване.

В края на май 90 деца са се хранили в детска градина "Радост". От тях осем, всички от първа група, проявили симптоми - температура и стомашно неразположение, като три от тях посетили и лекар. За щастие, няма хоспитализирани. 

Пробите от кетъринг фирмата, която предоставя храна на децата, показват отклонения от заложените показатели на основно ястие - риба на фурна с гарнитура, както и от контактните повърхности. На обекта е издадено предписание за щателна дезинфекция на контактните повърхности, разработване на мониторингова програма за контрол на хигиената, допълнителни медицински изследвания за здравен статус и допълнително обучение на целия работещ персонал.

На директора на детската градина предстои да бъде връчен Акт за установяване на административно нарушение. 

Проверката в кухнята-майка е установила, че на същата дата са произведени 340 броя от засегнатата храна, доставени до три детски градини и склад. Взети са проби за изпитване от менюто, проби суровина и отривки от трапезната посуда и инвентара, които обаче не са показали отклонения от заложените показатели. Връчено е предписание за допълнителни медицински изследвания за здравен статус на целия работещ персонал в обекта.

С резултат на обследването, РЗИ Пловдив ще излезе със становище утре. 

Миналия месец кухнята в детска градина "Елица" в Сливен бе затворена заради съмнение за хранително натравяне на 48 деца, които имаха стомашни болки и повръщане след хранене с печен сандвич с яйце и сирене. Резултатите от пробите на РЗИ бяха отрицателни - без патогенни организми, без болни сред служителите, които имат достъп до храната.