Ако сте любители на политическите новини, пригответе се за четиридневен удар.

Изборите за Европейски парламент започват в четвъртък (днес) - чухте ли? - и продължават до неделя вечер, когато предварителните резултати ще покажат как ще изглежда политиката на Европейския съюз през следващите пет години.

Тъй като гласуването ще се проведе в 27 държави, а политиците от около 200 партии в цяла Европа ще се борят за избор, ще ви бъде простено, ако пропуснете да се разсеете.

За щастие, ние сме тук, за да ви помогнем. "Политико" изготви окончателния наръчник за това как да гледате изборите за Европейски парламент.

На 6-9 юни избирателите ще отидат до урните във всички 27 държави от ЕС, за да изберат своите членове на Европейския парламент.

Около 373 милиона европейци имат право да гласуват. Те ще изберат 720 свои представители. Това е с 15 повече от миналия път, но по-малко от 751-те евродепутати, които бяха в Парламента преди Брекзит.

Избраните членове ще заемат местата си в средата на юли за първата пленарна сесия.

Ето как ще протече гласуването и за какво да внимавате във всяка страна:

Четвъртък

Нидерландия открива гласуването. Тя избира 31 членове на ЕП. Гласоподавателите гласуват от 7,30 ч. до 21,00 ч., всички с химикалка и хартия поради дългогодишното недоверие към машините за гласуване. Крайнодясната Партия на свободата и новите популистки партии ще получат места. Новото коалиционно правителство също така постави либералите на напускащия поста министър-председател Марк Рюте в трудно положение в рамките на тяхната група в Европейския парламент, след като се съгласиха да работят с Герт Вилдерс.

Петък

Избирателните секции в Ирландия са отворени от 7:00 до 22:00 ч. Страната избира 14 членове на Европейския парламент. Дългогодишните лидери на групата на левите в ЕС Клер Дейли и Мик Уолъс са изправени пред трудна битка за преизбиране.

Чешката република също отваря избирателните секции за двудневни избори. Тя избира 21 членове на ЕП. Избирателните секции са отворени от 14:00 до 22:00 ч. на 7 юни и от 8:00 до 14:00 ч. на 8 юни.

Събота

В Латвия избирателните секции се отварят от 9 до 20 ч. Страната избира девет членове на Европейския парламент.

Малта гласува от 7 до 22 ч. Като една от трите най-малки държави в ЕС тя избира само шестима депутати. 16- и 17-годишните могат да гласуват. Ще наблюдаваме как председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще гласува в родната си страна и дали нейната Националистическа партия може да получи допълнително място (ще се увеличи от две на три места).

Словакия отваря избирателните секции от 7 до 22 ч. Тя избира 15 евродепутати. Управляващата в страната партия "Смер" може да получи по-голяма подкрепа след покушението срещу министър-председателя Роберт Фицо през май.

В Италия започва двудневното гласуване. Като третата по големина държава в ЕС тя избира 76 членове. Избирателните секции са отворени на 8 юни от 15:00 до 23:00 ч. и на 9 юни от 7:00 до 23:00 ч. Всички погледи са насочени към министър-председателя Джорджа Мелони и дали в следизборната си реч тя ще даде индикации накъде ще се насочи подкрепата на нейната политическа група Европейски консерватори и реформисти - тя е ухажвана от Урсула фон дер Лайен и Марин Льо Пен.

Неделя

Това е супер неделята на изборите за Европейски парламент.

Австрия отваря избирателните секции. Страната избира 20 членове. Работното време на избирателните секции варира: Повечето са отворени от 7 до 17 ч.; по-малките общини затварят по обяд. 16- и 17-годишните могат да гласуват. Крайнодясната Партия на свободата ще спечели.

Белгия гласува от 8 до 14 ч.; електронно гласуване е възможно до 16 ч. Това са тройни избори - на европейско, федерално и регионално ниво - и вотът може драматично да промени бъдещето на страната, тъй като фламандският националистически вот нараства в северния регион Фландрия. Белгия избира 22 евродепутати. Гласуването е задължително; 16- и 17-годишните ще гласуват за първи път на избори в ЕС.

България гласува от 7 до 20 ч. Тя избира 17 членове на ЕП при задължително гласуване за всички граждани, които имат право на глас. В същия ден се провеждат национални парламентарни избори.

Хърватия гласува, като избирателните секции са отворени от 7 до 19 ч. Страната избира 12 членове на Европейския парламент.

Кипър гласува от 7 до 18 ч. Ще следим дали Фидиас Панайоту, 24-годишен онлайн инфлуенсър, ще бъде един от шестимата души, които Кипър изпраща в Европейския парламент.

Дания гласува от 9:00 до 20:00 ч. Тя избира 15 членове. Гласуването се свежда до референдум за социалдемократическата партия на министър-председателя Мете Фредериксен и нейния младши коалиционен партньор "Венстре".

Естония провежда официалния си изборен ден, въпреки че гласуването започна на 3 юни. Тя избира седем членове на Европейския парламент. Избирателните секции са отворени от 9:00 до 20:00 ч. Естония се гордее с електронното си гласуване: хората могат да гласуват от компютъра си вкъщи.

Финландия гласува от 9:00 до 20:00 ч. Тя избира 15 членове на ЕП. Социологическите проучвания сочат, че избирателите ще подкрепят тихия, но решителен отговор на Националната коалиционна партия на министър-председателя Петери Орпо на агресията на източната съседка Русия.

Франция гласува от 8 ч. сутринта, а избирателните секции са отворени най-рано до 18 ч. Страната избира 81 депутати. Всички погледи са насочени към това как ще се представят крайнодясното Национално обединение и неговият лидер Жордан Бардела - вероятно това ще бъде най-голямата крайнодясна национална партия по отношение на членовете на Европейския парламент - и колко смущаващ ще бъде резултатът за президента Еманюел Макрон.

Германия гласува от 8:00 до 18:00 ч. Като най-голямата държава в ЕС тя избира 96 членове. 16- и 17-годишните могат да гласуват. В последния етап от кампанията убийството на полицай, наводненията в южната част на страната и кризата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" дърпат избирателите във всевъзможни посоки.

Гърция гласува. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7:00 до 19:00 ч. Тя избира 21 членове. Гласуването е задължително, а минималната възраст за гласуване е 17 години. Крайнодясната, ултранационалистическа партия "Гръцко решение" ще получи два пъти повече гласове, отколкото на изборите миналата година, с което ще затвърди ролята си на "лошото момче" на гръцката политика.

Унгария гласува от 6 до 19 ч. Тя избира 21 евродепутати. Премиерът Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" бомбардират социалните медии с онлайн политически реклами. Но ние ще следим отблизо резултатите на претендента Петер Магяр и неговата Партия на уважението и свободата, която активизира антиправителствените избиратели.

Литва гласува от 8:00 до 20:00 ч. Избира 11 депутати.

Люксембург гласува. Хората могат да дадат вота си от 8:00 до 14:00 ч. Гласуването е задължително в страната, която избира само шестима евродепутати. Водещият кандидат на социалдемократите Никола Шмит гласува сутринта в Люксембург.

Избирателните секции в Полша са отворени от 7:00 до 21:00 ч. Страната избира 53-ма депутати. Надпреварата е между управляващата "Гражданска платформа" и дясната "Право и справедливост", но това е и третият важен вот за поляците от месеци насам, така че ще следим и за (потенциално ниската) избирателна активност.

Португалия гласува от 8:00 до 20:00 ч., като избира 21 депутати. Младежкият вот в Португалия е насочен надясно.

Румъния гласува от 7 до 22 ч. (но ако пристигнете преди 22 ч., всъщност можете да гласувате до една минута преди полунощ). Тя избира 33 членове на Европейския парламент.

Словения гласува от 7:00 до 19:00 ч. и избира 9 членове на Европейския парламент. Правителството се опита да се пребори с ниската избирателна активност, като насрочи троен референдум за асистираната смърт, употребата на канабис и преференциалното гласуване на парламентарните избори едновременно с вота за ЕС.

Испания гласува от 9:00 до 20:00 ч. Като четвърта по големина държава от ЕС тя избира 61 членове. Резултатите в Испания ще бъдат важни за надпреварата за висшите постове, която ще последва изборите, като социалистката Тереса Рибера, заместник министър-председател, ще води кампания за екологична политика на ЕС, а дясноцентристите ще застанат твърдо зад кандидатурата на фон дер Лайен за втори мандат.

Испанските гласоподаватели ще изберат 61 членове.

Швеция гласува от 9:00 до 20:00 ч., като ще избере 21 членове.

Време за шоу. 9 юни е нощта на изборите

Четиридневният маратон на гласуването достига своя връх вечерта на 9 юни, когато страните обобщават първите резултати. Тогава за първи път ще разберем кои са победителите и губещите в Европа.

Епицентърът на изборите в ЕС е в Брюксел, в полукръга на Европейския парламент, където залата ще бъде домакин на тържествата в изборната вечер и ще представи общоевропейски преглед на резултатите.

Резултатите ще бъдат представени на официалния уебсайт на ЕС за резултатите от изборите. ЕП също така ще бъде домакин на голямото разкриване на резултатите по Europe by Satellite (EbS) и на мултимедийния уебсайт на Европейския парламент.

- В 18,15 ч. ще излезе първият набор от национални резултати.

- В 20,15 ч. брюкселско време (или малко след това) се очаква длъжностните лица да разкрият първия прогнозен състав на новия Европейски парламент.

- В 23,15 ч. институцията ще публикува първите си предварителни резултати от изборите, малко след като приключат гласуванията в Италия. Тези първи резултати се основават на екзитполовете.

- Фон дер Лайен, както и другите водещи кандидати, планират да се обърнат към европейците в серия от речи около полунощ.

- В 1 ч. през нощта в понеделник Парламентът ще публикува последните си актуализирани резултати от изборите, след което ще можете да поспите.

Парламентът се опитва да направи изборите възможно най-забавни, но голяма част от суетата се разиграва в кулоарите на Европейския парламент в Брюксел, където новите членове на ЕП и висшите ръководители се явяват, за да говорят пред националните и международните медии, а политическите групи организират пресконференции и партита за наблюдение.

Извън сградата на Парламента настоящият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен - също водещ кандидат на Европейската народна партия - ще бъде в Брюксел и ще наблюдава резултатите заедно с членовете на своята партия ЕНП в хотел Stanhope.

Партията на европейските социалисти ще организира афтърпарти в бар Ginette на площад Люксембург, точно срещу главния вход на Европейския парламент. Групата на Европейските зелени/Европейски свободен алианс организира свое парти за наблюдение в Европейския парламент с водещия си кандидат Бас Ейкхаут, както и Партията на европейската левица и нейния водещ кандидат Валтер Байер.

Либералната партия АЛДЕ ще проведе парти за наблюдение в централата си на улица "Идали" в Брюксел.

Нашият залог за най-голямото парти на вечерта? Предизборната нощ на френската партия Национално обединение с водещ кандидат Жордан Бардела, която се провежда в павилион в парка близо до замъка Винсен, източно от Париж.

5 неща, които да следите

1. Избирателна активност

Като оставим настрана политическите интриги, основното предизвикателство - ако не и основното - за Европейския съюз е да накара своите 450 милиона граждани да се интересуват от него. Изборите в ЕС обикновено се радват на по-малък интерес, отколкото националните избори.

Това е предизвикателство, което преследва ЕС от... ами открай време. Намаляващата избирателна активност измъчва блока, откакто започна да провежда избори за Европейски парламент през 1979 г., като през 2014 г. тя достигна исторически минимум от 42,6 % от имащите право на глас. Тази тенденция се обърна за последен път през 2019 г., когато се явиха 50,7 % от избирателите.

Тазгодишният подем на крайнодесните партии кара наблюдателите да смятат, че може да повиши броя на избирателите.

2. Как се представя крайната десница

Крайно десните партии се развиват рязко в цяла Европа. Много партии с антиимигрантски, често антиглобалистки и ясно евроскептични програми отбелязват ръст на подкрепата.

Промяната може да предизвика шокови вълни в механизма на ЕС, тъй като ЕП ще поеме много по-решаваща роля по отношение на законотворчеството и разходите на ниво ЕС.

В конкретни държави членки победата на крайната десница би имала отражение и върху вътрешната политика. Във Франция Националното обединение се стреми да нанесе удар върху репутацията на президента Еманюел Макрон в кандидатурата си за френското председателство през 2027 г. В Белгия очакваната победа на крайно десните сепаратисти може да постави страната в безизходица, докато тя обмисля начини за реформиране на държавните си структури.

3. Дали Урсула фон дер Лайен ще достигне 361 гласа

За да спечели още един мандат начело на ЕС от 13-ия етаж на централата на ЕК в Брюксел, фон дер Лайен трябва да преодолее опозицията - в конкурентните политически групи и дори в собствената си дясноцентристка група на Европейската народна партия (ЕНП). Резултатите на 9 юни ще дадат първата представа за битката, която тя ще води, за да събере подкрепа.

4. Колко места от бунтовнически партии са вакантни

Няколко партии ще търсят нови политически съюзници след 9 юни. Тези места - за които политическите групи ще трябва да се пазарят в дните и седмиците след вота - могат драстично да променят властта в парламента.

Някои членове на либералната група Renew се стремят да изключат Холандската народна партия за свобода и демокрация, тъй като тя сключи сделка с крайнодесния Герт Вилдерс за съставяне на следващото правителство на Нидерландия. Прогнозите са, че тя ще спечели четири места.

Вдясно унгарският Виктор Орбан излезе от групата на ЕНП и около 10 места, свързани с неговата партия "Фидес", ще бъдат оспорвани. АзГ беше изключена от групата на крайнодясната ИД и нейният водещ кандидат Максимилиан Крах се оттегли от кампанията, което означава, че за грабване са предвидени цели 16 места, ако партията успее отново да се превърне в salonfähig.

Има и нови партии - тези, които за първи път се кандидатират за места в ЕС. В Унгария дясноцентристката партия TISZA се надява да спечели шест места. В Румъния Алиансът за съюз на румънците може да донесе шест нови места в ЕКР. В Испания лявата партия Sumar може да получи пет места. А в Италия се очаква зеленолевият алианс AVS да получи четири места. (Прогнозите за местата са към 29 май.)

5. Събития, приятелю, събития

В политиката неизвестните неизвестни са тези, които държат участниците в кампаниите будни. Всеки един национален вот може да бъде нарушен от неочаквано събитие, което да провали плановете на кампанията и да изисква политическо внимание.

В Германия смъртта на полицай през уикенда насочи вниманието към проблемите на сигурността (и към продължаващите реакции на наводненията в южната част на страната). Във Франция рекламата на кампанията на Националното обединение, целяща да привлече гласоподавателите на жандармерията, може да се обърне срещу тях. Именно тези неочаквани обрати могат да повлияят на социологическите проучвания в последния момент.

Има и такива, които излизат на улицата, за да повлияят на вота. Радикалната природозащитна група Extinction Rebellion организира серия от протести, включително "класическа и мащабна блокираща акция" в Брюксел в петък. Фермерите вече се спуснаха в Брюксел във вторник за събиране, подобно на вълната от протести, които те започнаха в Брюксел през последната година.

Главоболие от изборната нощ? То едва започва

След лавината от бюлетини започва истинската битка: изборът на новото ръководство на Европейския съюз.

През първите няколко седмици след изборите членовете на националните партии формират коалиции със съмишленици от целия ЕС, наречени политически групи. Тези групи доминират в динамиката на властта в ЕС.

В надпреварата за висшите постове 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС трябва първо да постигнат споразумение за следващите председатели на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент, както и за следващия ръководител на външната политика на ЕС.

Лидерите на ЕС ще се срещнат по време на вечерята на неофициалната среща на върха на ЕС в Брюксел на 17 юни. Първото официално заседание на Европейския съвет е насрочено за 27-28 юни.

Новата порция членове на Европейския парламент ще трябва да изчака до 16 юли, когато ще се проведе първата пленарна сесия, на която те ще изберат своя председател и ще започнат да разпределят висшите длъжности като заместник-председатели и председатели.