Гръцките власти издирват британския лекар Майкъл Мозли, добре познат от телевизията и популяризирал периодичното гладуване (фастинг) с цел отслабване, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Гръцката полиция заяви, че от сряда е в ход широкомащабна издирвателно-спасителна операция при остров Сими в източната част на Егейско море и недалеч от Турция. В издирването участват полицията, пожарникари, гражданска защита и доброволци заедно с най-малко едно полицейско куче, дронове и хеликоптер.

67-годишният Мозли е добре познат в Обединеното кралство с диетата си "5:2", която предвижда хората да ограничават приема си на калории през два дни от седмицата и да ядат здравословно през останалите пет, като правят упражнения редовно.

По-късно той представи диетата си "Fast 800" за бързо отслабване - целта е спазващите я да ограничат приема си до 800 калории на ден в рамките на най-малко две седмици.

Мозли е познат както заради честите си телевизионни участия, така и заради авторските си статии във вестник "Дейли Мейл". Той също така е създател на редица филми за диетите и упражненията.

Мозли е живял за период от шест седмици с тении в червата си за документалния филм на BBC "Заразени! Да живееш с паразити" (Infested! Living With Parasites).

Мозли и съпругата му Клеър Бейли Мозли, която също е доктор, писател и автор на здравословни статии, са родители на четири деца. Съпругата му е автор на рецепти за неговите книги, посветени на диетите.

Според в. "Катимерини" съпругата му е подала сигнал за изчезването му, след като д-р Мозли не се върнал от разходка.

Полицията разглежда всички възможности, включително Мозли да е претърпял злополука, да е паднал или да е бил ухапан от змия, отбелязва изданието.

Зоната, в която е изчезнал британският лекар, е "трудна, тъй като е доста скалиста", посочи за "Катимерини" кметът на Сими Лефтерис Папакалодукас.