Гаук призова властите в Анкара да поемат отговорност пред наследниците на жертвите, пише "Рейнише пост" (Der Rheinische Post), цитиран от "Фокус".

Арменците отбелязват днес 100-годишнината от клането, отнело живота на 1,5 милиона техни предци в Османската империя.

Йоахим Гаук използва формулировката, която беше приета от парламента след седмици напрегнати дебати в Бундестага:

"С настоящото равнище на познанията ни и на фона на политическите и хуманитарни ужаси от предходните десетилетия едно е ясно в ума ни: съдбата на арменците илюстрира историята на едно масово унищожение, етническо прочистване, депортация, и да, геноцид, който бележи по ужасен начин XX век".

Думата геноцид се използва в няколко нейни синонима – етническо прочистване, прогонване и унищожение на един народ. Когато гласува днес декларацията, Бундестагът ще използва немската дума за геноцид – унищожение на народ ("Völkermord").

Гаук призна в речта си и германското участие в събитията, довели до изселването и смъртта на близо 1,5 млн. арменци.
 
"В този случай, ние, германците, трябва да признаем нашата споделена отговорност, а може би и съучастие в геноцида над арменците", заяви федералният президент, като се позова на военни служители на империята, които са подпомогнали депортацията.

Единствената цел на Кайзерова Германия е била запазването на Османската империя като съюзник във войната, без значение дали загиват или не арменци, поясни Гаук.

Вижте снимки >>>

Същевременно германският президент подчерта, че не обвинява съвременна Турция.

"Не изправяме никого пред подсъдимата скамейка. Но е важно да си спомняме несправедливостите от миналото", заяви Гаук, като направи паралел с нацисткото минало на Германия и убийствата на евреи, които се обработват с "позорно закъснение".

"Не можем да се освободим от вината обаче, ако я отричаме, потискаме или омаловажаваме", коментира държавният глава на страната.

Австрия призна геноцида над арменците

На 22 април австрийският парламент прие декларация, в която използва думата "геноцид" по повод 100-годишнината от изтребването на 1,5 милиона арменци в Османската империя.
 
Австрийският парламент запази минута мълчание в памет на жертвите. Това се случва за пръв път в страната, някогашен съюзник на Османската империя и в която тази формулировка не бе призната официално досега.
 
"В името на историческата отговорност, предвид това, че Австро-Унгарската монархия е била съюзник на Османската империя през Първата световна война, наш дълг е да определим тези ужасяващи събития като геноцид и да ги осъдим като геноцид", се подчертава в декларацията на австрийския парламент.

АНКЕТА: Кой е коректният термин за избиването на арменците?