"Дилемата на Меркел" - под това заглавие в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише, че когато германските депутати от Бундестага утре ще трябва да се произнесат по третия спасителен пакет за Гърция, те няма да знаят дали Международният валутен фонд (МВФ) ще участва в него, съобщава гръцкото издание нюз.ин, цитирано от БТА.

Фондът постави ясни условия за предоставяне на по-нататъшни заеми: първо, че Гърция се нуждае от радикално отписване на дълга, второ, че това отписване е въпрос, засягащ страните от еврозоната и че МВФ няма да участва, и трето, че МВФ няма да се откаже от своите претенции.

В този смисъл канцлерката Ангела Меркел трябва да направи нещо, което никога не е искала да прави, а именно: или да не прибегне да съдействието на фонда, или да отърве Гърция от част от нейния дълг.

В. Франкфуртер рундшау" посочва, че за германския Християндемократически съюз нещата ставали все по-трудни, тъй като непосредствано преди утрешното гласуване ръководителят на парламентарната група Фолкер Каундер поставил депутатите пред сложната ситуация да кажат "да" на третата гръцка програма, като казал, че условие за това е МВФ да участва в нея.

Фондът обаче ще помогне само ако гръцкият дълг бъде облекчен. Християндемократическият съюз отхвърля това.

Илюзията, че Гърция изведнъж ще се реформира, ще намали своя дълг и ще отбележи икономически ръст трябва да бъде изоставена, твърди в. "Тагесшпигел", като подчертава, че досега Меркел не е направила достатъчно, за да обясни позицията си, а също своите средносрочни и дългосрочни цели.

ЕК: Гръцките влогове са гарантирани

Гръцките вложители няма да бъдат засегнати, дори и да има решение за ликвидация на някоя банка. Това заяви пред журналисти говорителката на Европейската комисия Аника Брайдхарт, цитирана от гръцките медии.

Тя каза, че до 25 млрд. евро са определени за рекапитализация на гръцките банки.

Очакваме оценките за банките и резултатите от стрес тестовете, каза Аника Брайдхарт.
Запитана за вероятността за предсрочни избори в Гърция, Брайдхарт отговори, че Комисията е информирана за слуховете, но поясни, че не коментира събития, засягащи страната.

Гръцките издания вече спекулират за датата на предсрочните избори в Гърция - 13-и, 20-и или 27 септември.