След това започна церемония за семействата на жертвите на мястото, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, разрушени при атентатите, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

На 11 септември преди 11 години терористи отвлякоха четири пътнически самолета. В 8,46 ч. местно време в Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк се блъсна "Боинг-767", превзет от терористи по време на полета Бостън-Лос Анджелис. В 9,03 ч. още един "Боинг-757", изпълняващ полет от Вашингтон за Лос Анджелис, се вряза в Южната кула. В 9,40 ч. трети отвлечен пътнически самолет удари сградата на Пентагона във  Вашингтон. В 9,59 рухна Южната кула, а в 10,29 ч. - Северната кула.
Още един отвлечен самолет се разби на земята в 10,30 ч. на 128 км югоизточно от град Питсбърг, след като пътниците му оказаха съпротива на похитителите.

На церемонията на Кота Нула в Ню Йорк едно по едно бяха прочетени имената на жертвите, тази година само от роднини. Бяха нужни около три часа на 198 души за прочитане на всички 2983 имена по азбучен ред.
От списъка отсъстват имената на 19-те похитители на самолетите, които са сред загиналите.

Сред присъстващите на церемонията имаше над хиляда роднини на жертвите. Тази година не се предвиждат изказвания на политици. Нито кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, нито други водещи политици ще държат речи, за разлика от 2011 г. при 10-годишнината от трагедията.
В предишни години политици, сред които президенти на САЩ, губернатори и кметове на Ню Йорк, се включваха в четенето на имената на жертвите или четяха пасажи от Библията, или рецитираха цитати от литературни произведения. Ограниченията не важат за другите възпоменателни церемонии.

Минутата мълчание бе спазена точно в 8.46 ч. местно време, когато първият пътнически самолет се вряза в Световния търговски център. Предвидени са още пет такива отбелязвания на минута мълчание, включително две в часовете, когато кулите близнаци се срутиха.
"Правихме това в продължение на десет години, време е за нещо различно", заяви Блумбърг преди церемонията за телевизия Ей Би Си.

В Белия дом с три камбанни звъна в 8.46 ч. местно време бе отбелязана годишнината от атентатите.
Президентът Барак Обама, съпругата му Мишел и служителите на Белия дом почетоха паметта на жертвите с минута мълчание, предаде Асошиейтед прес.
Предвидено е по-късно днес президентът и първата дама да присъстват на възпоменателна церемония в Пентагона.
Вицепрезидентът Джо Байдън ще посети Шанксвил, щата Пенсилвания, където се разби полет 93 на Юнайтед еърлайнс след като 40-те му пътници му влязоха в схватка с атентаторите. Според американските власти нападателите са възнамерявали да разбият този самолет в сградата на Капитолия във Вашингтон, където е сградата на Конгреса на САЩ.

"Ал Кайда", талибаните и Иран трябва да платят 6 милиарда долара на роднините на жертвите от 11 септември, постанови в началото на август американски федерален съдия.