На въпрос дали според него премиерът Бойко Борисов ще подаде оставка, Радев отговори:

"Това е решение на премиера - той е генерал, той е мъж, той решава".

Преди изборите премиерът обяви, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби на първи тур, той ще подаде оставката на правителството и ще предизвика предсрочни парламентарни избори.

Според първите резултати на социолозите от екзитпол най-вероятно това ще се случи, тъй като засега подкрепеният от БСП ген. Радев води в резултата.

"Ако сега станем свидетели на оставка на правителството, това неминуемо ще повлияе на резултатите на втория тур на президентските избори. Ще усили усещането за тревога и несигурност. За нас е важно да осигурим спокойствие, разчитаме на честни избори и призовавам всички български граждани да бдят над своите права", добави Радев.

По-рано вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че Борисов си спазва обещанията но самият премиер все още не е съобщил позицията си. Трима други министри дори вече заявиха, че той не трябва да подава оставка.

"Българите казаха "не" на апатията. Предстои да видим окончателните резултати, но вече е ясно, че хората поемат демокрацията в свои ръце, защото тя им принадлежи. Ще разчитаме на всички българи, които искат тази промяна и искат да я видят", заяви още Румен Радев на пресконференцията в НДК.

Той добави, че им предстои много работа за втория тур с пълна мобилизация, за да може "тази промяна, която всички ние очакваме, да стане факт".

По думите му на балотажа ще разчита на всички български граждани, които искат промяна, но призна, че "всичко е възможно" и ще очаква подкрепа от представители на всички останали партии.

По повод бежанската криза той каза, че категорично няма да позволи България да се превърне в мигрантското гето на Европа

По повод това дали подкрепя членството на България в ЕС и НАТО и той каза:

"За едните съм агент на Москва, за другите прикрит евроатлантик и агент на Вашингтон. Кой ви внушава, че съм против НАТО и ЕС? Искам да освободя опонентите си от техните душевни терзания и да си призная, че съм агент, но на българския народ".

На питане от свещеник в расо, който заяви, че е представител на Българската православна църква, дали ще подкрепи въвеждане на вероучение в училищата, Радев отговори положително.

БСП не иска подкрепа от други партии

Корнелия Нинова също коментира евентуална оставка на правителството: 

„Оставката на кабинета оставяме като решение и отговорност на министър-председателя. Ние днес сме съсредоточени върху втория тур на президентските избори. Не мислим за парламентарни такива в момента. Целта ни е втория тур и победа на президентски избори, които да променят президентската институция“.

По повод резултатите от вота тя подчерта, че тази вечер е започнала промяната и БСП вярват, че другата седмица ще бъде факт. Лидерът на социалистите благодари за пълната мобилизация да се гласува за двойката Румен Радев - Илияна Йотова.

Лидерът на БСП подчерта, че до този момент не са водили разговори с други партии за подкрепа и за балотажа ще постъпят по същия начин. Смятат да се обърнат към всички българи, които промяна - президент и вицепрезидент патриоти и родолюбци, които ще се водят главно от българския интерес и чувството за справедливост.

По думите й такъв държавен глава ще налага вето на закони, които отнемат или ограничават права на български граждани и толерират картели, монополи и олигархични интереси, и който ще ползва Консултативния съвет за национална сигурност по най-важните за обществото и България въпроси.

След пресконференцията на БСП и техния кандидат, ГЕРБ не излязоха пред медиите. Преди тях застанаха третите в резултата - патриотите.

АНКЕТА: Очаквате ли Борисов да подаде оставка?