Новоизбраните президент и вицепрезидент на Република България Румен Радев и Илияна Йотова ще положат клетва пред Народното събрание на 19 януари.

На 22 януари приключва мандатът на Росен Плевнелиев и Румен Радев ще вземе властта на специална церемония в президентството.

Седмица след встъпването си в длъжност - на 30 и 31 януари, Радев ще замине за белгийската столица. Информацията за посещението е изпратена от офиса на новия президент и е подписана от журналиста Елена Йончева, която се очаква да влезе в екипа на Радев, предаде "Дневник".

Програмата на посещението предвижда срещи с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан–Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и с председателя на Европейския парламент (ЕП).

В главната квартира на НАТО Радев ще се срещне с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. В рамките на визитата новият президент ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа в Монс.

В края на декември, в интервю за "Файненшъл таймс", новоизбраният президент Румен Радев заяви, че България винаги ще работи заедно с ЕС и НАТО. Като отхвърля със смях твърдението, че е ориентиран към Русия, Радев казва, че първите му посещения зад граница ще са в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

"България ще си остане проевропейска, но ние не одобряваме Европа на две скорости", казва още Радев.

Днес и "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) публикува интервю с новия президент Румен Радев. В него новоизбраният български държавен глава говори за кариерата си като натовски официер и се шегува с обвиненията, че бил „руски шпионин” или „американски агент”: „Казах им: спокойно, хора, аз наистина съм шпионин - шпионин на българския народ в бъдещото управление”.