Кенеди беше убит в Далас на 22 ноември 1963 г.

Първоначално се очакваше да бъдат огласени 3100 документа, но в крайна сметка в интернет снощи бяха качени 2891. Те са достъпни на сайта на Американските национални архиви.

Публикуването на останалите бе отложено по настояване на ФБР и ЦРУ, според които те са от твърде поверителни и засягат националната сигурност.

Президентът Тръмп се съгласи с отлагането и даде на правителствените агенции срок от 180 дни, в който да проучат отново останалите документи и да се аргументират защо те не бива да се огласяват, посочват източниците, пожелали анонимност.

Вижте снимки >>

В тези досиета има поверителна информация, най-вече за информаторите и ролята им в разследванията, подчерта един от източниците.
Президентът иска да се увери, че има пълна прозрачност по въпроса и иска тази информация да се огласи възможно най-бързо, отбеляза той.

Около 30 000 документа са били публикувани досега с редакции. Националният архив планира да ги качи на уебсайта си.

Опитите да се свърже с Русия убийството на Джон Кенеди са "дивашки инсинуации", които предизвикват "потрес". Това заяви вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Изявлението й на пресконференция беше по повод публикации в американски медии, че при пребиваването си в СССР убиецът Ли Харви Осуалд е имал възможност да установи контакт със съветските тайни служби и да премине съответното обучение.