Според съдиите обоснованото предположение за това, че 34-годишният обвиняем е извършил убийството не само вече е разколебано, но и почти липсва.
Само преди шест дни състав на Софийския градски съд предупреди прокуратурата, че трябва да се събират още доказателства срещу Пламен Трифонов, защото тези не стигат за обвинителен акт.

28-годишната жена бе открита мъртва на 10 юли в Борисовата градина в София. Първоначално за убийството й бяха задържани Пламен Трифонов и Николай Русинов, но разследващите прецениха, че нямат достатъчно доказателства срещу Русинов. Така той от заподозрян се превърна в свидетел.

Единственото доказателство, което свързва Трифонов с местопрестъплението са косми, за които биологична експертиза показва, че имат морфологично сходство с профила на Трифонов. Експертизата обаче не може да бъде категорична. ДНК-експертиза не открива никакви следи от 34-годишния мъж на местопрестъплението или по тялото на убитата Яна Кръстева, а единствено следи от Николай Русинов.

Според защитата на задържания пък разследването се води тенденциозно. Те посочиха, че по делото има само един плик с косми. Там били запечатани всички косми, иззети от различни места.
В началото на октомври стана ясно, че криминалистите са изпратили косми от Пламен Трифонов в австрийска лаборатория, за да бъде извлечена митохондриална ДНК.

Днешното решение на Апелативния съд е окончателно.