Това стана ясно от интервю на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по БНТ. Той все още не знае дали има насрочено дело, но "важното е, че искът е внесен".

На 16 август изтече срокът, даден от НЕК на "Атомстройекспорт" да оттегли иска си от Арбитражния съд, с който претендира за 58 млн. евро за договорено вече обурудване за АЕЦ "Белене". От руската страна отговор не е бил получен.
От своя страна НЕК обяви, че ще внесе ответен иск в Женева за дължими от руската страна 61.8 млн. евро за продадено старо оборудване в "Белене", което вече е инсталирано в руска ядрена централа.

Междувременно в края на миналия месец НЕК и “Атомстройекспорт“ съгласуваха поредно удължаване с 6 месеца - до 31 март 2012 г., на срока на действие на споразумението, подписано през 2006 г. за строителството на АЕЦ “Белене“.

"Това е достатъчно дълъг срок. Искането да бъде до март, а не до януари (както е искала НЕК) беше от руската страна. Това означава, че и двете страни имат да свършат неща", каза Трайков. Решения за такива огромни суми не се взимат със затворени очи, допълни той.
"Когато всичко е ясно, анализирано, потвърдено и сложено на масата, преди да вземем каквото и да било решение, ние ща обявим всички параметри - цена на инвестиции, цена на тока, срок на изплащане, развитие на пазара в България и в региона, отражение върху българския пазар", заяви енергийният министър.

На въпрос удовлетворява ли българската държава предложението на Русия тя да поеме финансирането на "Белене" Трайчо Трайков отговори, че въпреки предложението "никога не сме стигали до спецификата на това какви са параметрите на финансирането. Винаги отговорът е бил нещо от рода на: каква сума - колкото е необходимо; за какъв срок - за колкото трябва; с каква лихва - с ниска лихва".

"Всичките тези неща ние искаме да ги имаме разписани, сметнати и подписани. Освен това винаги сме казвали, че държим за максимално голямо и участие и на трети страни", категоричен е министърът.