Владимира Янева бе избрана за шеф на СГС от ВСС през тази седмица. Редица съдии възроптаха срещу този избор и обявиха че това е политическо назначение. Първа съдийката от Варненския съд и основателка на ГЕРБ Душана Здравкова подаде оставка. Последва я конкурентката и за шеф на СГС - Величка Цанова. Оставка подадоха и съдийките от ВСС Капка Костова и Галина Захарова.

Съдия Янева е сключила от името на баща и Яне Янев две сделки на 17 май и 26 юни 2002 година, в един от най-скандалните периоди в историята на общинската фирма, съобщава Mediapool. Изпълнителният директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев, който 7 години по-късно ще се яви като подсъдим по дело, гледано от съдия Янева, също е изпратил упълномощен представител по двете сделки.

Само месец преди това Янева е назначена за младши съдия в Софийския градски съд. Като пълномощен представител на баща си съдия Янева купува имот в квартал Зона Б-5 от скандалното дружеството "Софийски имоти" на цена под данъчната му оценка. Имотът, който е записан в партидата на общинското дружество като "Магазин – помещение за химическо чистене" с площ 74.92 кв. м., е с данъчна оценка от 52 000 лева. Сделката обаче е изповядана на цена от 47 000 лева без ДДС, става ясно от документите.

Втората сделка на Яне Янев със "Софийски имоти", по която съдия Янева също е пълномощен представител, е за покупката на билетен център на ул. "Искър" 3, зад сградата на Министерския съвет. Помещението, което може да се използва за магазин в идеалния център на София, е с площ от 17.35 кв.м. и е оценено за 16 000 лева заедно със земята под него. Сделката е сключена за 17 500 лева без ДДС.

Новите факти около участията на Янева в изгодните сделки със "Софийски имоти" са повече от странни предвид обстоятелството, че тя продължава да бъде съдия по делото срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Тошко Добрев, чрез когото семейството й придобива имоти на цени под данъчната им оценка. Тя не е декларирала тези обстоятелства в декларацията си за конфликт на интереси, нито си е направила отвод по делото, на което вече една година не е дала ход.

Новият директор на СГС получава през юли 2010 година първото дело срещу ръководителите на дружеството Тошко Добрев, Симеон Симеонов и други 11 души за сключването на неизгодни сделки, довели до щета в размер на 2 милиона лева. Съдия Янева се произнася по обвинителния акт пет месеца след внасянето му в съда (в средата на декември 2010 г.), а решението й е за прекратяване на делото поради допуснати съществени процесуални пропуски. Тя изпраща решението си на прокурора почти 3 месеца след заседанието, на което то е взето. Прокуратурата протестира пред Софийския апелативен съд, който отменя решението й, и връща делото отново при нея с указания за даване на ход. Решението на САС е от 12 април 2011 година. Към настоящия момент делото вече е забавено с една година и все още не е насрочено за ново гледане. Според НПК делата се насрочват в срок от 2 месеца след постъпването им, а и в двата случая тези срокове не са спазени.