Норвегия (1-во място), Дания (2-ро) и Финландия (3-о) са на върха на класацията, обхващаща 110 страни, изследвани от института Легатум по поръчка на инвестиционния фонд Легатум (Legatum) от Дубай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На четвърто място е класирана Австралия, следвана от съседната Нова Зеландия, а друга скандинавска страна - Швеция - заема шесто място. На седма позиция е Канада, а най-голямата световна икономика - САЩ - са на 10-о място, изпреварвайки втората икономическа сила Китай (58-о), и третата икономическа сила Япония (18-о).

Франция е класирана на 19-а позиция след четири европейски съседки: Швейцария (8-о), Великобритания (13-о), Германия (15-о) и Белгия (16-о) място.
Класацията е направена според осем критерия за икономически и социален успех, които включват равнището на живот и стигат до политическата стабилност, минавайки през предприемаческите способности, качеството на образование и здравеопазване, сигурността (национална и индивидуална), свободата и солидарността.

Индексът се основава на статистически анализ на данни, трупани над 40 години, допълнен от заключения на академични специалисти по икономика, история, развитие, социология и политически науки.

България се нарежда на 46-о място в класацията на Легатум, според данните на сайта на института.
Страната е на 48-о място по критерий образование, по здравеопазването България заема 45-о място, а според националната и лична сигурност се класира на 40-а позиция. Критерият лична свобода нарежда страната ни също на 40-о място, а по предприемачески възможности България е класирана на 55-а позиция. По критерий брутен вътрешен продукт на глава от населението страната е на 53-та позиция.
Според средната продължителност на живот България е на последното 110 място.