Пробното преброяване на населението у нас, което ще се извършва от Националния статистически институт,  ще обхване 35 хиляди души в Стара Загора, Плевен и Велико Търново, предаде БНР.

Целта е да се даде предварителна представа за това колко души биха попълнили електронния потребителски формуляр по интернет.
Желаещите да направят това трябва да влязат в сайта на националната статистика и да се регистрират в колоната електронно преброяване. Електронният формуляр ще бъде активен за регистрация от 8 часа на 1 септември до 8 часа на 7 септември.
Веднага след това следва традиционното преброяване - от 8 часа на 7 септември до 20 часа на 14 септември. Тогава близо 200 преброители ще посетят домовете на над 35 000 души в областите Велико Търново, Стара Загора и Плевен, каза директорът на Националния статистически институт Мариана Коцева.
Преброителите ще могат да посещават домакинствата всеки ден в периода от 8 до 20 часа. Хората, преброили се по интернет, ще получат системен уникален код, който трябва да предадат на преброителите, при посещението им в техните домове, предаде БНТ.

Сред 40-те въпроса в анкетата фигурират и такива за степента на владеене на чужди езици и въпроси, свързани с миграцията.  В картата има специален въпрос, който ще се задава, примерно на родителите: дали имат деца в чужбина. За тези, които са заминали с целите си семейства, ще се получи информация косвено, на базата на статистически сравнения.
При преброяването на населението част от въпросите са свързани и с трудовата дейност на лицето след последното преброяване, дали работи или не, дали е работодател или наето лице, а също месторабота и адрес на фирмата или организацията, в която работи, неговата длъжност, както и въпрос за източниците на доход на лицето. Сред въпросите е и този с какъв транспорт се придвижва до работното място.

И двата статистически опита са репетиция за голямото реално преброяване на населението през 2011 година. Тогава ще бъде преброен, и сградния и жилищния фонд.  Обобщаването на резултатите ще стане около година след това. Всички данни се предоставят и на Евростат. Въпросите, на които гражданите трябва да отговарят, не са много по-различни от тези по време на миналото преброяване.
Последното преброяване беше преди 10 години – през 2001 г.