Това съобщиха днес от електроразпределителната компания EVN. Аварията е станала късно вчера в два трансформатора в подстанция "Слънчев бряг", която е собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

По данни на EVN аварията е възникнала в 20.17 часа, предаде БТА. В 20.51 ч. е започнало поетапното включване и до 22.17 часа захранването е било възстановено за всички клиенти.

По същото време изключване на извод 20 киловолта от подстанция "Хоризонт" е прекъснало електрозхранването за част от Поморие. Екипите на дружеството започнали работа по възстановяването му чрез поетапно включване, през нощта то е било напълно възстановено.
Градът е бил без ток около четири часа

Режим на тока може да бъде наложен в района на “Слънчев бряг“ поради претоварване на мрежата. За това предупреди по БНР изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор Иван Йотов.
Свръхпотреблението е предизвикало прекъсване на захранването в части от курорта за половин час вчера вечерта. Подобни инциденти не са изключени и в бъдеще, каза Йотов.
Временното изключване на далекопровода “Ахелой“ рано тази сутрин не доведе до смущения в захранването на южното Черноморие, допълни обаче той.

За опасност от режим на тока над всички курортни селища в участъка от варненското село Старо Оряхово до Поморие включително, предупреди вчера и  директорът на централно диспечарско управление на Електроенергийния системен оператор Митьо Христозов. По думите му застрашени са Бяла, Обзор, Елените, Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Равда, Ахелой и Поморие. Те се захранват само от два далекопровода.

Хотелиери по морето обявиха, че ще купуват генератори, но повечето от тях все още не са го направили и вероятно ще го отложат за следващия сезон. Собственици на големи хотели обясниха, че генератор, който да захрани такава сграда, струва шестцифрена суми.

Междувременно от НЕК съобщиха, че започват приоритетна рехабилитация и подмяна на обекти от електропреносната мрежа. Рехабилитацията ще бъде поетапна, като целта й е да сведе до минимум опасността от аварии, подобна на тази по електропровода "Галатея" между подстанциите "Старо Оряхово" и "Лазур".
Първата краткосрочна стъпка е подновяването на съществуващата мрежа в Североизточна България. Част от проводниците там ще бъдат подменени със свръхпроводими. Те ще увеличат два пъти преносната способност на мрежата. Започнала е подмяната на част от мрежата в района Шабла-Каварна.