Това става ясно от официално писмо на Димитров, цитирано от  “Фокус”.
Вчера Овчаров заяви, че се прeдполага, че става дума за мощите на светеца, но въпреки това поздрави колегата си, който ги откри.

В писмото си министърът заявява: "Удовлетворен съм от изявлението на проф. д-р Николай Овчаров, с което поздрави колегата проф. д-р Казимир Попконстантинов за, както самият той го нарича, голямото археологично откритие - реликварий и мощи на Св. Йоан Предтеча на острова при Созопол. Използвам случая да му се извиня за очевидно съвършено неоснователното подозрение, че е част от анонимните и досега археолози, които без научни аргументи оспориха автентичността на откритието. Пожелавам му успешна работа през настоящия археологически сезон".

Преди дни Божидар Димитров заяви, че нападките му срещу археолози са били по повод анонимно изказани съмнения в автентичността на откритите мощи на Йоан Кръстител. Той изтъкна, че те не са по адрес на конкретни хора, а на анонимни лица, които са движени от озлобление срещу колегите си.
"Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!", каза във вестникарско интервю миналата седмица министърът, което предизвика скандал и възмущение след археолозите.
Тогава Димитров каза, че думата "шибан“ няма отрицателно значение в българския език. Той бе категоричен, че не може да се извинява на анонимни хора, извиненията са персонални, а никой от тях не е представил още аргумент.

Междувременно проф. Николай Овчаров прие извиненията на Божидар Димитров. Пред Агенция „Фокус” Овчаров заяви, че е удовлетворен и че случаят е приключен.
Пожелавам на Божидар друг път малко повече да си сдържа нервите, това, което казаха много хора и действително да се проверяват нещата. Знам каква е еуфорията при големи открития - човек тогава е между земята и небето, но такива неща действително трябва да се проверяват, каза той.


 Министерството на финансите предостави на Министерството на културата допълнителни средства в размер на 856 890 лева.  С тези средства се финансират дейности по археологически проучвания и разкопки на обекти с национално значение. Част от парите са за консервационна и реставрационна дейност.