Под ударите на стихията са Полша, Австрия, Чехия, Румъния и Германия, предаде КРОСС.

Проливните дъждове продължават. В Югоизточната част на Полша под вода е цял град с население 18 хиляди човека, съобщава Вести. Ситуацията в града с всеки изминал час се влошава - не работи градският транспорт, закрити са магазините. На различни места работят спасители, вертолети и амфибии. Хората се спасяват буквално по покривите на къщите си. В операцията са се включили и немски специалисти.

И в Германия положението е тежко. В Саксония за една вечер са се излели 100 литра на кв. метър. Нивото на реките стремително се повишава. Под вода е и Румъния. Дъждовете са съпроводени с бури, ураганен вятър и градушки. Повалените дървета са препречили пътищата. Стотици жители на северната ни съседка са останали без покрив.

Повече от хиляда човека са били евакуирани в Чехия. Водите на реките са се повишили с повече от метър. Най- много са пострадали жителите на Либерец и Устецк, те са обявени за бедствена зона. Под водата са цели квартали. Според синоптиците дъждовете ще се усилят. Спешно се укрепват дигите на реките, а за да бъдат пресечени мародерски набези са изпратени специални части от Прага.

Последствия от наводнения отстраняват и в Австрия. Наводнен са няколко населени места, пътища, разрушени са мостове. Образувани са многокилометрови задръствания. Спасителите предупреждават, че има опасност от свлачища.