Това сочи национално представително допитване на НЦИОМ, проведено между 25 юни и 2 юли 2010 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица по метода на полустандартизираното интервю.

През юли 2008 г. процентът на хората, заявили, че остават без отдих през летния сезон е 64 на сто, отбелязват от НЦИОМ.

По-често от останалите и това лято, както предните 2 години, ще почиват  високообразованите българи (само 37% от тях няма да почиват), младите под 30 години (40% от тях ще останат без летен отдих) и столичаните (40% от които допускат, че може да останат без ваканция).

Морето е предпочитана дестинация през последните години, според избора на една пета до една четвърт от българите. Сред сигурните летовници на морето са високообразованите българи и най-младите участници в националното изследване на НЦИОМ.

Два пъти по-малко са желаещите през настоящата година да почиват на планина - 10,9 на сто. Отдихът на село започва сериозно да конкурира планинската почивка. Селският туризъм избират 9% от анкетираните при 5,4 на сто през 2008 г. Заради пестенето на пари покрай кризата 3,9% от българите предпочитат да отидат на вила.

Сравнителните данни за периода 2008-2010 г. показват, че у нас има траен дял от хора (около 4%), които предпочитат да летуват в чужбина, и които въпреки кризата, няма да изневерят на стандартите си за отдих. Апелите за инвестиции в родния туризъм не ги мотивират.

Куфарите за пътувания зад граница стягат най-често заможните българи, столичаните, младите и образованите.

Португалия, България и континентална Испания предлагат най-изгодни цени за почивка на море през 2010 г., пише в доклад за семейните почивки на британската служба Пост офис, която е част от британските кралски пощи.
В същото време според британски проучвания, българските плажове са №1 за гражданите на Великобритания.