Държавният глава не е съгласен с новите разпоредби на закона, които засягат правото на отпуска. С промените бе решено отпуските, натрупани до тази година, да се изчистят до края на 2011 г.  За следващата година ще могат да се отлагат не повече от 10 дни.

По мнението на президента обаче, с новия закон се нарушават трудови права на гражданите, гарантирани от Конституцията и от задължения на българската държава по международни договори.
Първанов споделя категоричната позиция на КНСБ, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за работниците и служителите. Той смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса.

Вчера по време на дискусия за заетостта президентът обяви, че има сериозни резерви към някои от поправките в Кодекса на труда. БСП и ДПС пък обявиха, че се готвят да сезират Конституционния съд за новия ред за отпуските.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че са предупреждавали правителството, че "влизат в противоречие с редица приети в българското законодателство международни документи", предаде "Фокус". По думите му, промените в закона в крайна сметка ще стигнат до "някой съд".

Социалното министерство обаче отхвърли аргументите на държавния глава. Според официално изявление на ведомството, правото на платен годишен отпуск е изцяло гарантирано от законодателството ни и това съответства на  правото на Европейския съюз. "Единственият довод да се твърди обратното, е опасението на президента на България, че възприетите срокове за ползване на натрупаните до 01.01.2010 г. отпуски (до 31.12.2011 г.) биха могли да доведат до невъзможност за ползването им. В случая обаче се касае само за едно предположение за настъпване на неблагоприятни последици, и то след 18 месеца." От екипа на Тотю Младенов обръщат внимание, че Първанов не е възразил на въведения давностен срок, след който се губят отпуските.

Депутати от ГЕРБ са заявили за Би Ти Ви, че мнозинството в пленарна зала ще отхвърли ветото.  Мотивите са, че периодът до края на 2011 г. е достатъчно дълъг и е по-добре хората да си вземат отпуските, отколкото държавата да им плаща милиони.