Нарушения има и при трите дружества - ЧЕЗ, Е.ОN и EVN. При наличие на данни за извършване на престъпление от страна на ЕРП-та, ще сезираме прокуратурата, каза още председателят на ДКЕВР.
Проверки на ДАНС и на данъчните в ЕРП-тата бяха обещани от премиера Бойко Борисов. Неотдавна той обясни, че енергийните дружества трябва да докажат какви инвестиции са правили, какви са действителните им разходи.

Нарушенията са главно в начина на предоставяне на част от дейността на външни фирми, а също и при структурирането на капитала, заяви председателят  Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Открити са нарушения и в счетоводната политика на дружествата, съобщи още председателят на регулаторната комисия, но отказа да даде конкретен пример.
Семерджиев обаче потвърди, че има случай на наемане от страна на електроразпределително дружество на мобилна станция на драстично завишена цена.
Той е категоричен, че ще бъдат наложени санкции според предвидените в закона, но няма да се стигне до отнемане на лицензия на някое от дружествата.

С 3% ще бъдат намалени технологичните разходи на електроразпределителните дружества и от 18 те ще станат 15%, съобщи Семерджиев. Решение за това е било взето вчера от комисията. Така цените на електроенергията от 1 юли няма да бъдат увеличени с 5%, а средно с 1-2 на сто, повтори отново председателят на ДКЕВР.  До 1 юли електроразпределителните дружества трябва да подпишат договори с НЕК, посочи той.

Семерджиев отказа да прогнозира цените на природния газ и на топлинната енергия. Той обаче каза, че в "Булгаргаз" могат да намерят резерви и увеличението на цената на синьото гориво да е по-малко от исканите около 29 на сто ръст спрямо сега действащата цена.

Реакциите на ЕРП-тата
Разходите за наемане и закупуване на мобилни подстанции не са включени в цената на електроенергията, твърдят от електроразпределителното дружество ЕВН.
Съоръженията са гарант за сигурността на доставките в региони, засегнати от строителния бум, обясняват в своята позиция ЕВН. През 2005 г. EВН България заварва нерешени проблеми с електроснабдяването в Пловдивския квартал "Столипиново", както и по Южното Черноморие и Пампорово, а НЕК не е изградила нужните подстанции въпреки бума на строителството, отчитат от дружеството.

В свое съобщение до медиите друго от електроразпределителните дружества - Е.ОН България заявява, че резултатите от назначената от ДКЕВР проверка се дискутират в медиите, преди компанията да е имала възможност да се запознае с тях и затова ще се въздържи от всякакви конкретни коментари. От ЧЕЗ също изразяват изненада, че в медиите се коментира доклад от одита на ДКЕВР, който все още не е официален и който не е получен в дружеството.