Директори на лечебни заведения в страната са сигнализирали съсловната организация, че са получили ултимативни писма от Районните здравни каси, в които се настоява болниците да работят с определен лимит на средствата, предаде Дарик радио.

През последните месеци здравните заведения получаваха пари над лимитите (т. нар. делегирани бюджети) след проверка дали наистина са извършени отчетените дейности. От съсловната организация смятат, че със сегашните  писма от касата ще се премахне тази възможност.

Делегираните бюджети са средствата, които се управляват самостоятелно от съответната болница и от 1 януари 2010 г. те бяха длъжни да се вместят в определената сума. До миналата година Касата плащаше на болниците за извършената от тях дейност по прогнозни бюджети. В зависимост от реално изработеното районните каси доплащаха, ако е необходимо.

През  февруари предишните ръководства на здравното министерство и Касата гарантираха, че всяка извършена медицинска услуга ще бъде изплатена, дори да превишава определените средства. Въпросните анекси, които сега се отхвърлят, бяха подписани, за да се тушира недоволството на лекарите, които заплашиха с масови протести. Това обаче противоречи на Закона за бюджета на НЗОК и приетите от надзорния съвет на касата правила, смята новото ръководство.

Връщането на лимитите ще удари най-вече пациентите, тъй като ще бъдат принудени да търсят болници, които не са изразходвали месечния си бюджет по каса. Другият вариант е да си плащат изцяло лечението, категорични са от БЛС, предаде "Дневник".

Информацията за новото ограничение на средствата само до предварително определението за болниците лимити идва дни след като новият здравен министър проф. Анна-Мария Борисова и новият директор на касата д-р Нели Нешева увериха, че закъснението в плащанията към лечебните заведения постепенно ще се наваксва. Досега НЗОК е платила около 70-80% от изработеното през март. В същото време болниците плащат заплатите за май.

От БЛС поясниха, че касата е заплашила да предяви съдебен иск към тези болници, които не се явят за подписване на нов анекс, както и че ще плаща само "сумата по фактура, ненадвишаваща месечните стойности, утвърдени от директора на РЗОК".
От Здравната каса не потвърдиха, но и не отрекоха информацията, но уточниха, че в четвъртък предстои среща на ръководството с представители на БЛС и след това ще уведомят за темата на разговора.