Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който участва в конференция по повод 15-та годишнина на Американската търговска камара в България, съобщи БТА.

Позицията на ДНСК е във връзка с писмо на Плевнелиев да бъде уточнено окончателно становище по въпроса с вакационното селище, инвеститор в което беше фирма "Краш 2000". Министърът е разпоредил на подчинения си строителен контрол да му докладва какви мерки ще предприеме срещу строежа.

Вчера от прокуратурата заявиха, че проверяват за престъпно бездействие шефа на ДНСК инж. Иван Симидчиев заради незаконния строеж на комплекса "Златна перла" край Варвара.
Според Закона за устройство на територията "Златна перла" трябва да бъде съборена. Такова е и окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) от март 2009 г., но РДНСК отказва да даде ход на процедурата, което става с "благословията" на шефа на ДНСК. На 19 април т.г. ВАС решава, че строителният контрол е свободен да прави каквото иска.

Симидчиев не направил нищо, за да се бутнат незаконни строежи край Варвара. Именно заради бездействието си той ще бъде проверяван. Досега  обяснил само, че не е издал заповедта за събаряне заради новия общ устройствен план на местната община.

Плевнелиев посочи, че ако всичко върви по график, би следвало до месец - месец и половина процедурата да е приключила.
"Ако има обжалване, нещата отново ще бъдат в съда, но дълбоко се надяваме, че след като този казус се "дъвче" от толкова време и всички доказателства са събрани, консолидирана е позиция на различни държавни институции, може би най-после по Черноморието ни ще се стигне и до категорични мерки в полза на природата и на всички, които спазват правилата и законите", коментира министърът.