Това обяви по PRO.BG депутатът Емил Радев, член на парламентарната правна комисия, цитиран от БГНЕС. В момента идват на мода измамите, с които се крадат фирми, а не имоти, аргументира той нуждата от законодателни промени за достъпа до търговския регистър.

По мнението на Радев "в момента всеки може да влезе на сайта на Агенцията по вписванията и да види всички документи и цялата фирмена регистрация, включително личните карти на управителя и членовете на ръководството". След това „не е проблем да се направи фалшиво пълномощно, фалшиво събрание и да бъдат сменени ръководните органи”, категоричен е Емил Радев.

В правната комисия преди дни е било представено проучване от Американската търговска камара сред 200 фирми, според които в момента има проблем с търговския регистър и регистрацията.

Според друго проучване сред представители на бизнеса в почти 100% от случаите при кражба на данни от регистъра собственикът губи имуществото на фирмата и след това не успява да си върне собствеността.

На 8 юни ще се обсъдят нужните законодателни промени за ограничаване достъпа до фирмените документи. По думите на депутата ще се регламентира кой да има достъп до тях.