Това заяви пред БНТ министърът на образованието Сергей Игнатов. Държавата ни вече е подготвена за това предучилищното обучение да започва от 5-годишна възраст, осигурени са 7,5 млн. лв. в бюджета, уточни той. 
Това е записано в проектозакона за училищното образование. В него се предвижда от тази есен задължителната предучилищната подготовка на децата вече да е 2 години. Вместо на 6 години, малките ще започват уроците в детските градини на 5. Идеята е да усвоят езика по-добре, особено децата от малцинствените и емигрантски групи.

Според Игнатов обхващането и на 4-годишните деца е много добър вариант за справянето с проблемите при малцинствените групи. Тази и следващата година обаче няма да стане включването на децата на 4 г., предстоят обществени и парламентарни обсъждания, уточни министърът.

На въпрос защо трябва да се отпуска държавна субсидия за издръжата ная децата в частните училища, министърът отговори, че пред закона всички деца са равни. Законът задължава да се осигури равен достъп на всички до образованието. В другите страни от ЕС го има, ще го има и при нас, подчерта Игнатов. Той допълни, че децата в частни училища са около 7-8000 и сумата няма да натовари много бюджета.

Оценката за поведението ще е част от комплексната оценка за потенциала на ученика, на основата на която ще се прогнозира развитието на детето в бъдеще, коментира още министър по повод проектозакона за училищното образование.
В оценката няма да има нищо унижаващо личността на детето, а ще е информация, важна както за оценката като цяло, така и за оценката на учителя, каза още Игнатов. Предвиждат се три степени на оценка на поведение по всеки предмет - „нуждае се от подобрение”, "добро” и „похвално”.

Новият закон за училищното образование ще се обсъжда до края на май, след това ще бъде внесен в МС. Очаква се Народното събрание да го одобри до 15 септември. Той предвижда още целодневно обучение от 1- ви до 7-ми клас, но наесен това ще е задължително само за първи клас. Оценки по предмети няма да се пишат на децата от 1-ви до 3-ти клас, до 4-ти клас няма да се повтаря учебна година. В по-горните класове ще могат да преминават и деца с по една двойка, с изключение на класовете 7, 10 и 12.
Основното образование ще се завършва в 7-ми клас, гимназията ще е на два етапа - от 8 до 10 клас и 11-12 клас, когато обучението е професионално или профилирано.