Това е записано в проектозакона за училищното обучение. Той бе представен от министър Сергей Игнатов на обществено обсъждане, съобщава БГНЕС, цитирайки в. "Труд". На практика това означава, че от 9-и до 12-и клас ще се учи срещу такси. Сега образованието е безплатно от 1-ви до 12-и клас и е регламентирано като такова в Конституцията.

Явно е допусната грешка в документа, затова е проект и ще го обсъждаме“, каза министър Игнатов, явно изненадан от проектозакона, пише още вестникът. След което уточни, че даже има идея без пари да учат деца от страни от Третия свят и вероятно “оттам дошло объркването на текстовете”.

В документа обаче пише нещо съвсем различно и няма дори и намек за “безплатното учене” на хора от Третия свят. В параграф 9, т. 1 на законопроекта пише “обучението до 16-годишна възраст е безплатно”. В т. 4 е записано “...може да се обучават граждани над 16-годишна възраст срещу заплащане на такси”, одобрени по тарифи на Министерския съвет”. В същото време член 53 от Конституцията регламентира “безплатно основно и средно образование”. В същия параграф 9 има още един “пропуск” - предвижда се частното обучение да е безплатно.

Проектът на просветното министерство предвижда 5-годишните деца задължително да посещават предучилищните групи, целодневно обучение от 1- ви до 7-ми клас, въвеждане на мерки за дисциплина в училище и оценка за поведение в три пункта по всеки предмет „нуждае се от подобрение”, ”добро” и „похвално”. Оценки няма да се пишат на децата от 1-ви до 3-ти клас, до 4-ти клас няма да се повтаря. В по-горните класове ще могат да преминават и деца с по една двойка с изключение на класовете 7, 10 и 12.

Основното образование ще се завършва в 7-ми клас, гимназията ще е на два етапа - от 8 до 10 клас и 11-12 клас, когато обучението е професионално или профилирано. Родители, които не се появяват в училище ще бъдат глобявани до 100 лева, а които не допускат децата си в училище - до 250 лева.
Новият закон за училищното образование ще се обсъжда до края на май, след това ще бъде внесен в МС. Очаква се НС да го одобри до 15 септември.