Това съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНТ. Той уточни, че това се прави най-вече в подкрепа на хората, на които работодателите не са им позволили с години да си вземат полагаемата почивка. Така подчинените са били изложени на риск за здравето заради липсата на дългосрочни почивки, обясни премиерът.

"Всеки, който има да си получи отпуска ще си я получава, а оттук нататък няма да има компромис! Ако някой сега има натрупани 180 дни например, какво трябва да направи? Какво! Къде са били синдикатите, работодателите! Сега всички са много гласовити! Значи той не е работил, за да може да не си е взел отпуската той не е работил пълноценно", каза още министър-председателят.

В отговор на въпрос самият той има ли отпуски, които да изчиства, след като като главен секретар на МВР не е ползвал такава, Бойко Борисов заяви: "Има голяма разлика, че докато бях главен секретар, законът не ми позволяваше заместник. Това беше единствената длъжност в държавата, която нямаше заместник. Сега като изляза в отпуска колегата Цветанов ще ме замества".

В четвъртък на заседанието на Тристранния съвет работодатели и синдикати се споразумяха срокът за използване на натрупания платен годишен отпуск да е до края на 2011 г.