След прецизен анализ на ситуацията, свързана с движението на облака от вулканичен прах, бе взето решение за временно отваряне на югозападното въздушно пространство, съобщи "Фокус".

Облакът от вулканичен прах постепенно се измества и прогнозите са, че ще се оттегли на север от нашата страна.
Прашният облак от изригналия в Исландия вулкан Ейяфятлайокутл пресече границите на България минути след полунощ в нощта срещу неделя. Това съобщиха синоптиците, цитирани от "Труд", но успокоиха, че концентрацията над нас е най-ниската в Европа. Облакът завзе въздушното пространство над 8000 м над Силистра, Разград, Варна, Добрич и др. Привечер прашната маса взе “завой” на североизток. Поради височината си облакът не е опасен за здравето.

От ДП „Ръководство въздушно движение” съобщават, че е закрито въздушното пространство на страната по линията Белоградчик – Свиленград. Въздушното пространство над Югозападна България е временно отворено за полети от 14.00 часа до 24.00 часа местно време на 18 април.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията облекчава режима за пускане на допълнителни международни автобуси, като се пускат и допълнителни вагони по международните влакови линии, съобщиха от Министерство на външните работи. 

Издават се извънредни транзитни визи за турски граждани на границата. Мярката се взема с цел облекчаване на създалата се поради затворените летища в Европа напрегната транспортна ситуация. Условието за издаване на извънредни транзитни визи е пътуващите да имат вече положена шенгенска виза.

Поради силно затруднената въздушнотранспортна обстановка МВнР поиска съдействие от Хърватия и Сърбия за преминаването през територията им на извънредни автобуси за български граждани.

По последна информация поради неосъществени полети през територията на България преминават няколко чуждестранни делегации – естонска делегация, водена от президента на Р Естония, хърватска делегация, водена от председателя на парламента на Р Хърватия, както и министърът на отбраната на Федерална република Германия.

Трима български министри са изпитали затруднения с придвижването си. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е все още в Испания поради невъзможност да лети. На път за България се намират финансовият министър Симеон Дянков и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, които поради затвореното българско въздушно пространство се очаква да кацнат в Атина или Истанбул.
Въздушното движение остава ограничено в голяма част от европейското въздушно пространство и обхваща общо 24 страни.

Вижте видео от летище София