Това се налага заради изригването на исландския вулкан в сряда и образувалия се облак от вулканична пепел, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 
Повечето полети на летището в София са анулирани, съобщиха от аерогарата. Полетите от и за Лондон, Будапеща, Брюксел, Вършава, Париж, Мюнхен, Франкфурт и Виена няма да бъдат осъществени. Към момента няма промяна в разписанието на полетите от и за Москва.

Германия удължи затварянето на въздушното си пространство, 
предаде Франс прес. Затворени са 16 международни германски летища.
Луфтханза отмени всичките си полети в страната. Германската канцлерка Ангела Меркел, която беше на посещение в Калифорния, успя да се върне от там в Европа, но стигна само до Португалия, вместо да се прибере в Берлин, предаде Асошиейтед прес. Тя планира да участва утре в погребението на полския президент Лех Качински и засега не е отменила това участие, допълва агенцията.

В самата Полша цялото въздушно пространство остава затворено, в това число и над Краков, където утре би трябвало по план още от ранни зори да пристигнат 80 чуждестранни делегации, за да участват в церемонията по погребението на президента Лех Качински.

В Холандия въздушното пространство остава затворено поне до 12 часа днес по Гринуич. Компанията Кей Ел Ем отмени полетите си до европейски дестинации, тръгващи от амстердамското летище Скипхол.

Белгия обяви, че въздушното й пространство ще остане затворено днес. Подобна мярка обяви и Швейцария. Забраната за прелитане на самолети над Швейцария обаче не касае машините, летящи на височина от 11 000 метра. На тях ще бъде позволено да използват въздушното пространство на страната.

В Австрия летищата бяха затворени поетапно в петък, в Дания въздушното пространство остава затворено засега до 12 часа по Гринуич. Финландия обяви анулиране на всички полети от и за страната. След като за кратко вчера в Норвегия бяха осъществени полети между централната част на страната и северните части, останалите полети бяха отменени днес.

Италия затвори въздушното си пространство в северните части на страната засега. В Унгария въздушното пространство остава затворено от вчера следобед. Подобна е обстановката и в трите балтийски държави -Литва, Латвия и Естония.
 
Във Франция трите парижки летища - Роаси, Орли и Бурже остават затворени. Общо 35 летища в страната са засегнати от подобни мерки. Във Великобритания Бритиш еъруейз съобщи, че всички полети от и до Лондон ще бъдат отменени днес. Въздушното пространство над по-голямата част на Англия и Уелс ще бъде затворено поне до 18 часа по Гринуич.
Според британската служба по въздухоплаване вероятно ще е възможно да се извършат някои кацания в Манчестър и Ливърпул, но за ограничен период от време сутринта.
Отново са наложени ограничения върху въздушния трафик в Шотландия и Северна Ирландия. В Ирландия почти цялото въздушно пространство е отворено отново, с изключение на южната част на страната. Летищата в Дъблин и Шанън работят нормално.
Компанията Райънеър обаче отмени полетите си за Северна Европа и балтийските страни до понеделник.

В Словакия и Чехия въздушните пространства остават затворени за неопределено време. В Северозападна Румъния положението е същото. Швеция започна да отваря въздушното си пространство.
В Исландия въздушното пространство е отворено, защото вулканичният облак не се застоява над страната.