След първата годинка на детето майката може да поиска отпуск от работодателя и да го отгледа в къщи до втората му годинка. Като през това време получава месечно от държавата 240 лева. Условието е детето да не посещава детско заведение.

От НОИ обаче сигнализират, че майки подават неверни декларации. "Зачестиха действително случаите, в които се установява, че се плаща обезщетение на майки, чиито деца са в детски заведения. Имаме съставени надчети, не са единични случаите", коментира Даниела Асенова от НОИ, цитирана от bTV.

От осигурителния институт си искат парите обратно. Съставят т. нар. „ревизионни актове за надчет”. В 14-дневен срок майките трябва да върнат сумите. Има възможност и за разсрочено плащане. Ако ли не - ги пращат на НАП.

Майки, участвали в измамната схема искат промяна в закона, с която тя да се регламентира. Според други родители това е несправедливо.

От НОИ се въздържат от коментар колко точно са случаите на злоупотреби и с колко са ощетили бюджета. Сега събират информация и от общините, и от детски градини с надеждата злоупотребите да бъдат спрени.