Майки мамели държавата с отпуск

Майки ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, а в същото време пращат децата си на ясла. Така неправомерно получават пари от държавата.

Обратно в новината

Коментари - Майки мамели държавата с отпуск | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига сте ревали,аз също ще връщам пари,но мисля че така и трябва,щом е нарушен закона трябва да си плащаме. При мен наистина е от незнание,защото с малко по големите ми деца закона беше друг,ходеха на ясла,а аз можех да си получавам майчинството,после закона се е изменил,ама аз не съм разбрала. Единственото което е притеснява е че искат парите накуп,а аз няма от къде да ги взема. Дано се измисли схема,по която да мога да ги връщам на части. Момичета така трябва да се действа с твърда ръка,иначе няма оправия.

Аз бях предупредена от директора на детското заведение, че ако пусна сина си на ясли преди втората му година и не се върна на работа, ще ми прекратят изплащането на сумичката-240 лв. Съжалявам, че така се е получило.

Не ме предупредиха,а и по добре да бяха ми я спряли сумата,поне нямаше да връщам сега.

явно има от кого да се учат.

Прочетете Кодекса за социално осигуряване. Там си пише всичко. И се подава декларация, че детето не е дадено в детско заведение. А, че трябва да има период за адаптиране на детенцето към яслите- мисля, че последния месец от втората година трябва да бъде такъв и то заплатен. Ще кажат някои, че имаш 2 по 20 дни платен отпуск отминали години, но как ли ще ти ги даде частника.

Само за издръжката на твоето дете ли трябват пари и на такива като теб?На другите майки,които не са ги взели тези пари децата им карат на фотосинтеза.Стискала си цял ден онази работа,вземала пари,които не ти се полагат,гледали и детето и реве че спират кранчето.Не става всички отнякъде да влачете (крадете),а България да е богата,просто не става,Швейцария да беше с такова крадливо племе досега да е стигнала до просешка тояга,че и деца възпитавате.

Подкрепям. Трябва да спре източването на държавния бюджет. Няма значение, кой го прави. Това са наши пари. На данъкоплатеца. Защо вместо да даваме на пенсионерите и болните, да даваме на здравите и младите, който могат или поне би трябвало да могат. Това значи, че всеки гледа да прецака другия. За съжаление, този, който няма какво, той не краде. Какви ли не далевери вървят. Освен от майчинството се краде и като не се декларират реалните доходи. Доходът на семейството бил най-много 800.00 лв., което съвсем не е така. Просто родителите се осигуряват на 400.00 лв. С такъв доход те получават детски, които иначе не би трябвало да получават и ето ти за 1 дете -35 лв, а за две 70. Изчислете колко само едно семейство краде от държавата на месец. Изчислете и работодателите, които треснат на съпругите си, малко преди да родят 2000 лв. заплата и после хоп държавата, а не те плаща 90% от заплатата на майката. Ха сега кажете не сме ли всички крадци.

Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България: Нима каза той вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима- обърна се той към пенсионерите вие искате да получавате пенсии от по 50 -100 евро вместо сегашните 600 -700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище защото точно на това прилича България с нейните дупки и боклуци, разхвърляни навсякъде от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали. Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?

Убаво, бе ББ! Съгласен съм, нарочно така бяха направени закони, разпоредби и пр., че винаги всички да сме в нарушение!! Само не съм съгласен да се почва от тия с по 100-те лева, а истински ОЩЕТИЛИТЕ държавата с милиони лв. велики политици, бизнесмени и подобни да продължават безнаказано да живеят милионерски! Какво стана с Царя и крадливите юпита? С Доган и ДС орда? С алчните лъже-комунисти на СерГей и Гоце?!?!

Само за справка, ощтетили са държавата с 120 а не 240 лева, защото върналите се на работа получават към заплатата 120 лева от държавата, т.е. тези 120 лева при всички случаи се взимат...

Всичко е добре - имаме закон и трябва да се спазва, но ще ми обясни ли някой периода на адаптация на децата как да го изтърпим финансово. Все пак става въпрос за човешко същество, а не за предмет.

Проблемът не е в размера на сумата, а в желанието "да надхитрим държавата". Способната и кадърна майка гледа по-скоро да се върне на работа, защото е високозаплатена. Тези тарикатлъци са присъщи на по-скоро мързеливи майки, които където и да са, няма да получат повече от 240 лв., но находчиво са намерили вратичка и начин да уредят отрочетата си на ясла. С такъв манталитет няма да се оправим скоро, пък ако ще и Господ да слезе да ни управлява.

МА много ме е срам та чак не знам в кой от вашите задници да си скрия главата. Ха ха всеки месец плащам по 2000 хил. лева данъци на тая скапана държава за да гледа на циганките децата. Нямам право на детски защото дохода не ми го позволява и детето ще ми ходи на ясла и ще си вземам майчинство докато ме хванат. Така, че не ми говорете глупости защото първо никъде не са ми искали такъв документ и никъде не е упоментато и ааз днес за първи път го прочетох. Както осъдих едно друго комерсялно дружест така мога да си търся правата и тук. За какво си плащам данъците тогава майка му стара?

Аз започнах работа 10 дена, след като детето тръгна на ясла. Няма как то да ходи на половин ден една седмица за адаптация, а аз да ходя цял ден на работа :(. По новата логика дължа 70 лв :(. И не е вярно, че едва ли не е тайна, че трябва да си прекратиш майчинството, ако детето ходи на ясла, аз лично го знаех.

Mоето дете тръгна на ясла на година и 6 месеца. През следващите 4 месеца се адаптираше към яслата т.е. ревеше, не ядеше и трябваше да си го вземам най-късно в 12.00. Освен това през тези 4 месеца боледува 4 пъти и 4 пъти пи антибиотик, така че не съм ходила на работа и не съм пръскала 180-200 лв. за модни парцалки (това бе преди 3 години). След като ми свърши платения отпуск и тръгнах на работа, работодателят реши, че с малко дете ще отсъствам твърде много и направи така, че се разделихме по взаимно съгласие. Сигурно трябваше вместо тъпо и упорито да си търся работа да се запиша като редовен клиент на социално подпомагане, за да, видите ли не крада, ами ме подпомагат!

Я стига глупости. адаптирало ти се детето 4 месеца... Ами що не си стоиш в къщи докато навърши 18, може пък и да се адаптира дотогава. Аман от селски тарикатки.

Ти това ли чакаш? Аз предлагам първо с теб да се занимаем. Не виждам какво общо имат циганките. Аз не съм виждала циганчетата по яслите. Големи доводи. Имало по - големи кражби. И дребната кражба и лъжа си е кражба и лъжа.

Възмущава ме мизантропщината в коментарите на хора, които най-вероятно никога не са си и помисляли да имат деца. Защото за това се иска смелост! как звучи само: майките ощетявали държавата с помощта на децата... Каква държава бе? Чия е тая държава? Чвно е на бездетните данъкоплатци и импотентни политици, престъпници и всякаква там паплач щом не е на майките и на децата. Вие, дето коментирате срещу майките и децата хора ли сте въобще. Аз като съм майка на 3 деца и съм си ги гледала сама с мъжа ми, явно съм направо за затвор!

Не искам да обидя никого,смятам, че майките със сигурност не са докарали бюджетни дефицит и не заслужават такова отношение!НО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ ВЪВ ВАШИЯ КОМЕНТАР МЕ ИЗДРАЗНИ СТРАШНО МНОГО:".... за бездетните данъкоплатци ит.н" Не смятате ли,че по вашата логикате би трябвало да не плащат данъци за вашите майчинскси щом нямат деца!? В този дух много мога да коментирам, но тук отново прозира типичната българска черта: вместо обществото да се подкрепя,дай да обиждаме другите и да ги нападаме!

Ти да не си правен ИНВИТРО Или КВО ....

Ти да не си правен ИНВИТРО Или КВО ....

Смятам, че не е редно да ходи детето на ясла, майката да работи и да взима и майчинство. И ако са правили това е редно да върнат сумите получени докато детето е било на ясла. все пак тези пари се дават за отглеждането на детето от майката, а не от сестрата в яслата.

Както си тръгнала да смяташ, вземи да пресметнеш колко струва отглеждането на малко дете.

Като нямаш пари, яж боб и леща и пак си гледай децата. Ама не разбирам защо искаш да ги гледаш с моите данъци????

HIHIHI-poznavam edna mai4ica,koqto be6e v neplateno mai4instvo-prez tova vreme i prieha deteto v durjavna detska gradina.tq ne se vurna na rabota,ami vze mai4instvoto na partniora si(s kogoto nqmat brak).i si stoi vku6ti.ei taka iskam i az.

Аз прекъснах отпуска си за гледане на детето в деня в който го записах на ясла. Използвах си всички дни платен годишен отпуск, които имах и след това с малко помощ от страна на бабите тръгнахме на ясла на 1г и 3месеца. Трябва да отбележа, че самите педиатри не са в течение на новите правила и съветват масово майки да си запишат децата в ясла пък да си ги гледат вкъщи - така хем ще поотрасне детето хем ще им се пази мястото в яслата, както беше до преди една година, същата информация я получих и от директорката на яслата - че нямало страшно и можело да си го гледам в къщи и да ми тече майчинство въпреки, че е записан. И така тези маики които не са в течение, че в момента в който запишат детето си се подава информация и в НОИ изпадат в това неловко положение да връщат взетите майчински с законно начислена лихва.

А,г-н Тотю Младенов каза"Смятам,че един ден закъснение ..........извинете!"Само,че този един ден се отнася за доказани доходи за една година назад,и детските за текущия месец се изплащат през следващият и така закъснението от страна на държавата в изплащането на социалните помощи става след ЕДНА ГОДИНА И ЕДИН МЕСЕЦ И ЧАК ТОГАВА И ЗАКЪСЕНИЕ ОТ ЕДИН ДЕН !

При този дефицит на места в детските заведения е грехота майки, които са в платен отпуск, да записват децата си там и то с ВРЪЗКИ /т.е. корупция/. Значи пари за подкупи за място имат, а да си гледат децата не щат! Вън от яслите!

Lele,kakva izmama.Drugi s milioni o6tetqvat durjavata,a te za nekvi mizerni 240 lv.SME6NICI

докато не ти се роди дете и не го отгледаш сам, даването на каквито и да е е било коментари по темата ще е меркантилно.

Аз пък се осигурявах на Мах взимах 90% от 2000лв. и си ходех на работа с детето.Ха сега ме пъхайте в пандиза,но само ако ми намерите място за детето в яслата,защото аз не успях!!!

Такива майки заслужават затвор .. децата до 2 годишна възраст не трябва да се отделят от майките.. в тези ясли не са способни да отглеждат хубаво децата и те са необгрижвани което влияе зле на психиката на децата.. тези майки трябва да си върнат парите откраднали от държавата и да получат една голяма глоба заради това че са позволили да лъжат държавата и да пращат децата си в ясли, които ясли са вредни за бебетата

Мамита,мисленето си променете!Така възпитавате и децата си!Градинките с катерушките са заринати с боклуци от яденето ви на семки, обелки от вафлички, кърпички и всяка вика - Не съм аз!А кой?Определено боклука в градинките ви не ги правят циганките.Кочина е в парка до реката в кв.Слатина и всичко е от майките и децата.Същото е пред всеки блок с градинка в квартала-семки и фасове...Нека си променим мисленето и всеки се вгледа поне за миг в себе си.

има и други случай с такива майки .работят на повикване или петък , събота , неделя .аз съм работодател и имам работничка в майчинство на която плащам осигуровки а я виждам да ходи на работа на друга място нелегално къде е оправията .в случая аз няма как да докажа че тя работи другаде а аз плащам

Засрамете се, всичко ли оправихта, та хукнахте да гоните майките и децата, хванете иститските крадци, дето завлякоха милиони. Знам че не ви стиска да го направите, но трябва.

Защо си съкратил чокундур на чоко?? То да вземем парите и на Бил Гейтс, понеже ги имал много. Цветелина не е съдена за нарушения на законодателството, докато някои практични майки цоцат от няколко вимета и то на които и аз помагам да едреят, а те само да ги издояват.

А мога ли да си поискам аз от държавата парите ( с лихвите) за гледачка, че като тръгнах на работа 1 г. и 2 мес. след раждането нямаше места в яслите, а нямаше кой да ми гледа детето? Нищо, че преди това 7 години съм се осигурявала на доста висок доход и парите от осигуровките ми са постъпвали в държавния бюджет - пак си платих и за раждането и за гледането на детето и т.н.

ми да си си правила сметката кога да раждаш. Това е особено наложително в град като София, в другите градове не съм чувал за проблеми с настаняването. Нарича се семейно планиране. Не да се множите като зайци и да ги захвърляте тези деца на улицата пък държавата после да се оправя с тях. Така се възпитават престъпници и клошари, а не граждани. Че и нагла пари иска да и плащат? И като каже, че искаш държавата да ти плаща какво имаш предвид някакви марсианци ли - ами ние сме държавата, парите идват от нашия джоб, държавната администрация само ги разпределя. Аз не искам да ти плащам на теб спасявай се както можеш....

Ти дебил ли си - или не четеш това на кое пишеш реплика?

С твои пари се отглеждат мангалчета. Идиот

Аз съм една от тези майки, които си пратиха детето на ясла, за да могат да работят, защото нито заплатата ми е заплата, нито детските са детски. Е, естествено че няма ненаказани неща и после се наложи всичките тези пари да ги върна накуп, но изобщо не съм на мнение че съм извършила престъпление. Престъплението е да се оценяват децата ни на 240/35 лв. месечно! Наясно съм с демографската ситуация в страната и колко повече раждат от нас циганките, така че нека държавата се замисли как да стимулира българките да раждат, а не да се чудят как да си върнат мъчно дадените 240 лв!

абе как циганките раждат нон-стоп без да питат и да искат пари, вие бизнес сами ли сте или майка, къде пише че трябва някой да ви плаща да разждате, искайте си парите от природата, усойници

На циганиките им се плаща на парче - колкото повече бебета, толкова повече помощи. Те затова ги бълват на конвейр. А що се отнася до искането от природата, миличък, за да стане една жена майка се искат двама, така че спокойно можем да си поискаме парите от другия отговорен индивид.

След като си работила, значи си не си получавала обезщетение за майчинство (а само половината от него, което ти се полага по закон) и няма какво да връщаш. Щом имаш да връщаш пари значи или не си работила, или си работила, но не си плащала осигуровки и данъци.... в този случай няма какво да се жалваш

престъпление не е това, което ти кофне на теб, а това, което е обявено за такова от Наказателния кодекс.

Ако си беше седяла там, откъдето си, нямаше да имаш този проблем!

Пак подгониха тези , които не трябва, първо детските нодбавки, сега майчинството, кога ли ще хванат истинските крадльовци?

Точно така...това са най-големите престъпници в страната. Забравете за Доган и останалите нему-подобни. Борисов не те ли е срам, че гониш пак хората които работят? Това ли е най-голямото престъпление в България. Да останеш по майчиство и да пращаш детето на ясла? Що не гониш ромките-майки дето само лапат от социалните, а никога не са и работили. Що не гониш циганите дето не си пращат децата на училище, а вместо това ги пращат да просят? Айде засрамете се бе! Убийци и крадци се разхождат по БГ улиците, а те подгонили майките... Нямам все още деца, но ако имах и съм си плащал данъци цял живот бих искал жена ми да седи по майчинство и да праща детето от време на време на ясла, че и тя да си почине. (на дали е лесно да родиш дете и после по цял ден и нощ да го гледаш, всеки има право на почивка...за която и плащаме цял живорт данъци. ) Плащам всеки месец 400 лева в данъци и искам да ползвам предлаганите от странат услуги после, а не да ме баламосват че е незаконно!!!!!

Това е безобразие. И чисто мошеничество на дребно. Първо: тези майки крадат от държавата двойно. Хем вземат пари да си гледат децата в къщи /и не го правят/, хем пращат децата си на ясла / която се дотира от държавата/. Че имат и нахалството да искат подобно нещо да се узакони. Още, четейки коментарите тук ме изумява позицията на много от пишещите. Как може да оправдавате това и в същото време да искате наказания за крадците на държавни пари. Ами, че това е същото. Кражба от хазната, респективно от вашите джобове, въпроса е само в размера на кражбата. Тези "майки" са същите крадци и мошеници като онези за които искате затвор, просто не крадат толкова много. И повече от вероятно, не крадат много не защото не биха искали , а защото нямат възможност. Това, че някой има дете не значи, че не трябва да спазва закона. Не може да искате наказания за нарушаване на закона, и в същото време да оправдавате някой който го нарушава.

Детето ми го адаптираха в яслата цели 6(шест)месеца, през това време шефът ме изгони от работа.

Хайде, стига бе!А циганките?стоят си вкъщи, а ние им плащаме детските за да си щракат с пръсти, нали???За майките се хванали!Та милионерите мамят държавата с крупни суми, а държавата се подиграва с майките с тези 240лв!!!!!!!!!Боже,боже, до къде я докарахме!

И аз съм за връщане на парите от недобросъвестни майки.Аз детски не получавам,а уж децата са равни ... Цинизъм.Кафетата са пълни с майки с цигари, докато децата им реват и ходят сополиви по яслите.И само оправдания, че не ги гледат в яслите....Адаптирали се...Г-жо Фандъкова, предлагам поне два пъти в годината родителя да предстявя справка от работодатела, че не е в отпуск по майчинство.Естествено,че ще има пак измами,но...за всичко си има начин.А циганта са друга тема, хайде да не се мерим точно сега и с тях...

а к'во ще предложиш за "политиците" които ограбват най-нагло в продължение на 20 год. тази държава т.е. НАС ?

И майките, както и политиците , са крали, но на дребно. това е истината. Разликата е в размера на откраднатото.И едните , и другите заслужават санкции. В различен размер.

хахаххааха с какво ги мамят бееее хахахахаа, с пикливите, смешни жълти стотинки, дето едва ги им ги отпуска Булгаристан ли, хахахахахааа, сега пък майките с децата почнаха....

ще мамят защо да не мамят като държавата не се сеща за майките, те са се сетили за нея.... няма само Масларова, Нанев, Доган и др. главоци да мамят ..... щом едни могат що др. да не могат....... щом цигани могат да лъжат, че са соц. слаби и самотни майки, що и БЪЛГАРСКИТЕ майки да не лъжат...... САМО ТАКА БРАВО ако можех и аз щях да лъжа, но не мога за сега...

Това с майчинството е толкова объркано, че никой не може да каже как е, камо ли тези от НОИ, които още сънуват и се стряскат на сън от УШЕВ. До 2006 г. обезщетението за отглеждане на дете не се прекратява независимо дали детето е в детска ясла или не. След това се прекратява но като кажеш на работодателя. Той трабва да прекрати отпуската за отглеждане на дете. Ако пък си прекратиш сам отпуската за отглеждане на дете и почнеш работа, освен заплата получаваш и 50% от обезщтетението за отглеждане на дете, и ако детето тие на ясла не губиш правото да ги получаваш. Значи когато работиш и детето ти е на ясла си получаваш обезщтетението. Когато не работиш и детето ти е на ясла не си получаваш обезщетението. Абе то цялата държава ни е с краката надолу а ние искаме майчинството да е точно и ясно регламентирано. Аз предлагам всички да си оставят децата на Дянков да ги гледа и за всяко едно да получава по 240 лв. от държавата.

Да, много ще ми е хубаво да съм се осигурявала на 1000 и да вземам 900. А знаеш ли кое правителство го направи така? Дали не беше на БСП? А ГЕРБ какво иска да направи? Да намали 410-те дни на половина.

Не ги е срам, майки да мамят държавата!!! А какво стана с Мургина? Или със Сакскобургготски? Айде първо накажшете големите крадци после гонете майките, те със тия 240 лева за двама(защото детето също е човек) много са я втасали.

Гонете майките лъжкини до дупка! Те така и възпитават децата си - да лъжат и да мамят. Днес държавата, утре - вас. Никаква прошка за дребните тарикати. Дребните тарикати днес утре се превръщат в големи тарикати. Тези, дето днес точат ДДС, като малки са ги възпитавали майки и татковци тарикати.

Всеки, който се прави на "хитрец" (разбирай измамник) и престъпва законите на страната е престъпник!! По същата "логика" и други изготвят документи с невярно съдържание, за да не плащат съответни данъци, налози, такси и т.н. Не става дума за парите на майките (240 лв не са кой знае какви пари, но някои работят най-малко половин месец за тях), а за принципа да не се краде от държавата (държавата - това сме ние). Ако всеки краде средно по 1 лв на ден (купувайки цигари без бандерол за 2,50 вместо за 4,50 лв), то 5 млн. по 360 дни е значима цифра и респектираща загуба!! Така че, не трябва да се спекулира с амбицията на ГЕРБ, да се запушат всички пробойни за източване на бюджета на държавата, наслоени още от тоталитарната държава и получили истинския си разцвет с "избухването на демокрацията". Става ни криво, когато не само политици, чиновници, магистрати и "вся осталная сволач" (мисли за каквото се сетиш - полиция, здравеопазване, образование, производители, вносители, търговци, ....) са нарочени за (меко казано) НЕлоялни поданици, но и за съжаление нашего брата електората!! Защитната ни реакция е винаги гледане в чинията на другия - защо не се предприеме това или онова от съответните институци на държавата (мисли за "безплатните" съвети, какво да се прави с други нарушители на правилата от политици до цигани), но да не се посяга на такива "недоходоносни" за бюджета пера!! ДА СЕ СТЕГНЕМ и да изобличаваме ежесекундно проявите на нечестност и нелоялност всред нас.

Народната мъдрост в подобни ситуации гласи: "Завидяха на кьоравия за едното око" и "Взеха на босия цървулите".

Аз бих казал, че някой от тези майки си ходят на работа. Така не само с това "мамят" държавата, но не плащат данаци и осигуровки върху заплатата си. По-скоро НОИ да се заеме с проверка и контрол на фирмите, които си работят в сивия сектор.

Не им стигат парите та до майките опряха! не стига, че изчезваме като нация а и майките вече станаха крадци! Защо не стимулират бългаската майка да ражда и да си гледа децата добре а не само циганите без да работят да взимат помощи и да раждат по 100 деца!

Ако мислиш, че си онеправдана по някакъв начин можеш да изразиш протеста си или да предприемеш други законови действия. Но да мамиш защото си онеправдана това те принизява до циганките, за които говориш.