На 25 октомври 2009 г. към 22.00 часа двама турски граждани, които пътуват в посока Пловдив с лек автомобил “Мерцедес” с германска регистрация, са спрени принудително от маскирани въоръжени мъже. Нападателите ги привеждат в безпомощно състояние и ги изоставят в района на Ихтиман. Автомобилът е опожарен. Наличните пари на потърпевшите са отнети.
На следващия ден – 26 октомври, е подаден сигнал за инцидента в ОД МВР-София около 13,40 часа. Двамата мъже са намерени вързани за дърво, по пътя за село Борика след язовир Бозала, Община Ихтиман.

21 юни 2009 г. Лъжеполицаи, въоръжени с автомати, ограбиха в неделя призори турско семейство на магистрала “Тракия”. Чужденецът и двете му деца били спрени със стоппалка, свалени насила от БМВ-то си, вързани с белезници на стълб край село Гранит и обрани до шушка. Колата им била опожарена край местопрестъплението

31 юли 2009 г. Семейство германски граждани от турски произход са съобщили, че са били спрени на магистралата от бял лек автомобил със синя лампа на таблото. Инцидентът станал в района на 22-ри км в посока София - Пловдив. Семейството е било заплашено с оръжие, завързано с белезници от двама маскирани и принудено да се качи в колата им.
Нападателите отвели чужденците в гориста местност, където им отнели наличните пари, кредитни карти и два мобилни телефона, а по-късно се оттеглили в неизвестна посока.

През 2001 година в турското посолство в София наши сънародници са съобщили за 5 грабежа с оръжие, 13 с нож и безброй джебчийски кражби. За да избегнат тежката българска бюрокрация, и за да напуснат България колкото се може по-бързо, някои гастарбайтери дори не съобщават за случилото се на полицията.
В разказите на нашите сънародници, които са преживели грабежи, има много съвпадения. В повечето случаи те твърдят, че са били похитени от крадци, носещи полицейски униформи, чиито действия са изключително професионални и спокойни, без да се притесняват, че ще бъдат заловени. Най-често грабителите действат по 3-ма-4-ма в група.

26 февруари 2008 г. Около полунощ в района на 127-ми километър на АМ "Тракия" микробус "Фиат" с пътуващите в него петима македонци - трима мъже и две жени - бил спрян от лека кола. От нея изскочили двама въоръжени мъже, които бързо се качили в микробуса и принудили чужденците да легнат на пода. Крадците успели да вземат около 35 000 евро, лични документи и мобилните телефони. Те взели и автомобила на македонците. След това изоставили петимата пътници. Малко по-късно италианската кола била открита опожарена в района между две села в близост до Пазарджик.

2005 г. При съвместна акция на полицаи от София, Ловеч, Пловдив и Стара Загора братята Емил и Евгени Милеви, по-известни като Кроки и Гейзо са заловени. Ченгетата установили прилика между всичките им грабежи. Обикновено хората от бандата се представяли за полицаи.
Винаги спирали пътуващите от кола със синя лампа и им казвали: “Наркотрафик! Акция!”. След това отвличали чужденците в някоя безлюдна местност. Връзвали ги за дърветата или в собствените им коли. Обирали всички ценности и пари и изчезвали. Хората много трудно успявали да се освободят и да стигнат до някое населено място. Чужденците, станали жертва на подобни обири, не говорели български, не познавали никого и не успявали да дадат описание на нападателите си.

15 август 2002 г.
Трима маскирани нападат и ограбват турско семейство на автомагистрала "Тракия" до пазарджишкото с. Цалапица. Тъмната кола на гангстерите със синя лампа се залепила за Мерцедеса на чужденците по пътя към София към 3 сутринта. 15-ина минути по-късно бандитите спрели турците и им поискали документите. След това закопчали мъжа и съпругата му с белезници, покрили ги с одеяло и потеглили с двете коли. След около час семейството било изоставено в черешова градина до с. Славовица, община Септември.
Грабителите задигнали мерцедеса на турците, в който имало 4000 евро, 7 златни гривни, 3 златни пръстена, златно колие, дрехи и лични вещи.

9 януари 1995 г. на магистралния път Русе-Велико Търново групата на Петър Баров обира и пребива украинците Савчук и Чобан. При опит за бягство Василий Савчук е прострелян от бандитите и на път за болницата умира.

27 август 1994 г. На магистрален път Русе-Велико Търново групата на Петър Баров, представяйки се за полицаи, обират двама украинци и им отнемат 18 000 долара, злато и лични скъпоценности.

26 август 1994 г. На магистралния път Русе-Велико Търново групата на Петър Баров от Ихтиман напада “Мерцедес” с украинска регистрация. Групата работи с две коли, едната от които с полицейски означения. Украинците се усъмняват в мнимите полицаи и бягат. Бандитите стрелят след тях.