Това, което искаме да направим, е да възстановим лешоядите, за да се възстанови и биологичното равновесие в района. Това каза Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна, област Благоевград по повод проекта „Завръщане на „Европейските кондори” в Рила и Пирин”, предаде "Фокус".
Възстановяването на популацията на тези птици ще стане, след като се внесат лешояди от Испания.
„Ако на Балканския полуостров са 250-300 двойки белоглави лешояди, на Иберийския полуостров има 25 хил. двойки. Разликата е огромна”, обясни Стойнов и допълни че в Испания популацията на тези птици е стабилна.
Той отбеляза, че испанска фондация има рехабилитационен център, където лекуват животните, които са с ударено крило, счупен крак или някаква друга травма. След рехабилитацията от центъра могат да преценят дали да пуснат животните в Испания или да ги изпратят в някоя друга страна, която е предявила интерес към тях.
„Хората трябва да намерят полза от това да ги има там лешоядите. Всеки да си намери по какъв начин да има полза от това нещо. Дали ще настанява гости вкъщи, дали ще направи заведение или ще продава сувенири, това зависи от местната инициатива на хората”, каза Емилиян Стойнов. Според него по този начин може да се развива еко-туризъм.
За спасяването на лешоядите могат да се изградят и заградени площадки, на които хората от селата да изхвърлят умрелите домашни животни. Така ще може да се спестят и средства за транспорт на умрели животни до определените места.