Внасяме лешояди от Испания за Рила и Пирин

Белоглавият лешояд, както и другите три вида европейски лешояди, са се срещали в Рила, Пирин и по Струмската долина, но са изчезнали в края на 60-те години на миналия век поради използването на стрихнин за борба с вълци и други хищници.

Обратно в новината

Коментари - Внасяме лешояди от Испания за Рила и Пирин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

те си внасят но колка отцеляват искаме да знаем- дано се приспособят- районите в които се пускат са пусти и почти обезлисени невиждам на кого пречат- щели да летят над хората глупости. Имало е популация от белоглав лешояд - аз като дете съм виждала двойки но явно вече са изчезнали. Те си имат спечелена програма и си се финансират отвън дано начинанието успява все пак не е от вчера.

Господа, доколкото ми е известно, в Европа никога не е имало кондори и, следователно, проектът Завръщане на Европейските кондори в Рила и Пирин е безполезен. Ако някой е кръстил така някои видове орли, то това си е негова грешка. Явно се имат предвид лешояди, които след внос от Испания, да бъдат на изкуствено хранене и тогава Фондът за дивата флора и фауна трябва да си смени в името си думата дива с думата питомна. Идеята за поставяне на леш в хранилки за да се спасяват невнесените още испански лешояди дава ясна представа, че начинанието е далавера. Внос за да спасяваме вноса? Нещо повече, в текста има пряко указание за безсмислеността на това начинание: Хората трябва да намерят полза от това да ги има там лешоядите... Ако ползата трябва да бъде търсена, то е очевидно, че я няма. Явно, господата от фонда не могат да намерят полза от себе си, та искат някой да им я измисли. Що се отнася до икономиите от транспорт на мъртви домашни животни - те са не повече от измислица. Мъртвият едър добитък се изкупува за производство на техническо масло, а транспортът не е за сметка на собствениците. За дребния скот едва ли има точна преценка, но явно става дума не него, а за месни отпадъци от търговията. Икономията в случая е съмнителна, санитарната вреда е безспорна, но е голяма вероятността да се подобри главното условие за увеличаване на популацията на чакали и подивели кучета - захвърлена леш. А тези животни не се хранят само с леш, а са и ловци и заплаха за дивите животни. Затова и се предлага хранилките да са заградени. Заградени, но в природни условия - само временно. И последен довод срещу... Кой жител на тези райони е съгласен над децата и добитъка му да кръжат кондори?

Пуснете ония от парламента, министерствата и партийните централи. Ни живо ни мърша ще остане.

ima kvo da iadat ptizite.

заградени площадки, на които хората от селата да изхвърлят умрелите домашни животни - Zarazi vsiakavi i sega gi ima, a kato im napravi plo6adki .......

а тъпанари няма ли да изнасяме? ...имаме прекрасни екземпляри на Дондуков 1, един от друг по забележителни

Нямаше нужда просто пуснете тези от народното събрние ще свършат работа. Не оставят нищо след себе си всичко вземат като митничари са, гребат навътре.

А нашите 240 защо не ги изнесем като отплата?

Slojete snimkata na avstriicheto Simeoncho. De se izgubi tozi leshoiad? vze zemite na naroda i se pokri.

В Испания ще си живеят, а тука ще ги гръмнат разни ,които си изпробват пушките!

Абе беше долетял един лешояд от Испания, налапа каквото можа и пак забегна...

хахаха Крокодила Гена: (25.11.2009 г. 01:06ч.). да знаеш колко си прав. Дянков си е жив лешояд.

ima kvo da iadat ptizite.