Министерският съвет вече прие постановление за държавни гаранции за студентските кредити в размер на 40 милиона лева, посочи Дянков, цитиран от БТА. Той присъства на среща, на която новият министър на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов обяви приоритетите си. Заедно с него беше и досегашният министър на образованието Йорданка Фандъкова, избрана за кмет на София.
Дянков заяви, че това няма да са само кредити, които търговските банки ще дават с преференциални лихви, а ще има модел, при който студентите отличници, или тези, които имат по-висок успех, да получават кредити при по-нисък лихвен процент. Тази идея вече е разработена и така ще се поощряват добрите студенти, добави вицепремиерът.
По думите му в средното образование има големи успехи, но подобни трябва да се осъществят и във висшето образование и науката. В момента много български студенти учат в университети в чужбина, защото висшето ни образование не е свързано с науката, каза Симеон Дянков. Според него когато повече млади хората останат да учат в наши висши училища, това ще означава, че се е подобрило качеството на висшето ни образование.

Вижте снимки