В мотивите си магистратите посочват, че представените документи не отговарят на изискванията за регистрация на политическа партия. Решението е с дата 30 декември 2008 година и може да бъде обжалвано на по-горна инстанция.
Това е поредният отказ на властите у нас да регистрират ОМО "Илинден–Пирин". Преди две години от организацията дори заявиха, че ще атакуват в Европейския съд за правата на човека в Страсбург решението на Върховния касационен съд (ВКС), който отказа регистрация. (Виж линка)
Междувременно източници от македонското Външно министерство, цитирани от скопския вестник "Дневник", твърдят, че на 14-ти януари в Страсбург ще се срещнат македонски и български дипломати, за да разговарят за случаите "ОМО Илинден" и "Сдружение "Радко", предаде БНР. Не били изключени “политически пазарлъци”, пише всекидневникът, който отново отделя широко място на твърденията на активист на ОМО. Цитиран е неназован македонски експерт по човешките права, според когото София "разигравала евтин театър" около "ОМО Илинден".