Христов беше задържан преди около две седмици по подозрение, че нерегламентирано е извършвал експлантации на тъкани и кости от починали, чиито тела са били закарани в Съдебна медицина за аутопсия, съобщи БГНЕС.
Лекарят бе обвинен в нарушаване на правилата, установени за работа с човешки органи - експлантация на органи, извършено с користна цел в множество случаи. На 18 март т.г. Софийският районен съд определи мярка “домашен арест” за Христов. Според съдебния състав на СГС липсват доказателства за най-тежката мярка “задържане под стража”.
Домашният арест е равносилен на най-тежката мярка задържане под стража и се определя в случаите на влошено здравословно състояние на обвиняемия, обясни съдията. Заради липсата на данни за материалното състояние съдът определи гаранция от 2000 лева.
Пред журналисти д-р Станислав Христов коментира, че е възможно да не внесе гаранцията в определения от съда 10-дневен срок. Според него сумата е много голяма. Съдът постанови, че престъплението, за което е обвинен, не е тежко умишлено престъпление, няма реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Според съда разследващите органи ще трябва да преценят дали да поискат отстраняването на Христов от длъжността ръководител на катедрата.
След съдебното заседание обвиняемият коментира, че съдебно-медицинската експертиза, приложена по делото, не се основава на закона, съобщи БТА. Според него, по делото има и материали, които могат да докажат съвсем други неща. Той посочи, че няма взети тъкани неправомерно. Христо уточни, че тъкани могат да се взимат и от възрастни хора, в зависимост от лекарската преценка при експлантацията.
За всеки български лекар 2000 лева са много, може и да не си внеса гаранцията и да си остана под домашен арест, коментира той.