Сентену, който е социалист, беше избран от своите колеги от еврозоната на втори тур, побеждавайки люксембургския министър на финансите Пиер Граменя (либерал), след като другите двама кандидати - Дана Рейзниеце-Озола от Латвия (десноцентристка) и Петер Кажимир от Словакия (социалдемократ) - се оттеглиха от надпреварата след първия тур, съобщава БТА.

Начинаещ в политиката си при влизането си в правителството през 2015 година, 50-годишният професор по икономика Мариу Сентену, без политическа обвързаност, но описван като центрист или либерал, бързо се превърна във важна фигура в португалската изпълнителна власт.

Ръководителят на Еврогрупата се избира за срок от две години и половина и председателства редовните месечни срещи на министрите на финансите, чиято цел е гарантиране на националните икономически политики.

Сентену беше фаворит да наследи на поста настоящия председател, холандеца Йерун Дейселблум, който е принуден да сдаде поста след два мандата, тъй като вече не е финансов министър на Холандия след изборите в страната по-рано тази година.

Председателят на Еврогрупата е от кръга на хората, чийто глас се чува в Брюксел, наред с председателите на трите големи евроинституции - Жан-Клод Юнкер на Комисията, Доналд Туск на Съвета и Антонио Таяни на Европарламента, както и ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Сентену ще трябва да ръководи процеса на реформа на еврозоната, по която страните членки работят от няколко месеца.

Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле го нарече "Роналдо на Еврогрупата", сравнявайки го с футболната суперзвезда, след като Португалия се превърна от "пациент" на европейска спасителна програма в страна, покриваща бюджетните изисквания на ЕС.