Директорът на Руския институт за аналитични изследвания Леонид Решетников*  обяви неотдавна, че през август се е срещнал в България с Нинова и тя му е казала, че БСП ще издигне Радев за президент.

Социалистката призна, че е разговаряла с него, но заяви, че срещата била случайна и отрече да е съгласувала кандидатурата на Радев както с него, така и изобщо с Москва. Тя дори нарече това лъжа и обяви Решетников за "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси".

"На мен малко ми идва в повече за 25 години да съм във всяка каша, която някой друг забърква. Това очевидно е каша, забъркана от г-жа Нинова. Аз не мога да кажа дали те са се виждали с ген. Решетников. Няма лошо, разбира се. Какво от това, че са си говорили за възможните кандидати?", коментира тази сутрин Георги Първанов пред Нова телевизия.

По повод твърденията, че на председателката на Форум "Русия-България" Светлана Шаренкова, че зад цялата интрига стои АБВ, той заяви:

"В цялата тази работа има непочтен елемент. Има една дама, която се е намесила в полемиката, обвързала е АБВ. Г-жа Шаренкова беше доста старателна в това да защити г-н Миков срещу Корнелия Нинова и вероятно сега трябва да се доказва, да компенсира. Това е нейна работа".

Първанов подчерта, че за него е по-важно, че се опитват да вкарат новоизбрания президент Румен Радев във вредна схема – да се обяснява непрекъснато, че не е руски агент. По думите на лидера на АБВ големият проблем е в това дали той ще си запази независимостта, достойнството и авторитета, за да прави външна политика, която да е национална, а не проруска или проамериканска. 

На въпрос биха ли подкрепили АБВ Нинова за премиер на страната, какъвто я видя Сергей Станишев, Първанов отговори:

"Нека да видим изборите и тогава ще коментираме. Аз вече имах възможност да подкрепя г-жа Нинова, от което се опарих. Говоря за президентските номинации, но това е вече миналото".

Самият Решетников излезе с позиция, в която се казва:

"Нинова заяви, че съм уволнен за корупция. Слава Богу, аз още работя и тези думи тежат на съвестта на тази госпожа. Макар че точно съвест лидерът на БСП вероятно няма! Да клевети, да оскърбява, да лъже и да се извърта - това е подобаващото поведение за ръководителя на социалистите. Без ни най-малко уважение към участниците в клеветническата кампания, Леонид Решетников".

* Ген.-лейт. Леонид Решетников е бивш служител на външното разузнаване на Русия. Преди да се пенсионира е началник на Информационно-аналитичното управление. От 2009 г. е директор на Руския институт за аналитични изследвания, който работи за президентството и Външно министерство. Назначен е с указ на президента Владимир Путин, а мандатът му изтича на 4 януари 2017 г.

Местан за Нинова: Може ли лъжкиня да управлява България?