Турският президент Ердоган направи изказване при откриване на учебната година в университет в турския град Ризе. Ердоган предупреди в речта си, че Анкара "не може да игнорира“ своите сънародници в Западна Тракия, Кипър и Крим.

Ден след това АБВ настоя МВнР да изиска пълния текст на речта на Реджеп Ердоган, да поиска разяснение и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции.

„Днес, в деня в който Сандански чества Освобождението си, е съвсем на място да си говорим за най-актуалните претенции на Ердоган и Турция. Аз като гражданин искам моят президент да отвърне на турския президент. Не може един от нашите съседи да има териториални претенции към нас и от българска страна да няма реакция. Това е пълен абсурд!“.

Така коментира териториалните претенции на Ердоган кандидатът за президент Ивайло Калфин пред обществеността и медиите в град Сандански. Той подчерта, че думите на турския президент са един от многото резултати на липсващата в държавата ни регионална балканска политика.

„Първата промяна, която аз си представям, е президентската институция да започне да връща самочувствието на България и това се изразява в добри и точни отношения между съседите ни, в отстояване на интересите ни и в активно използване на добрите си контакти, идеите и приноса не само в региона, но и в ЕС. Затова и твърдя, че тази длъжност е професионална, а не е аматьорска. Ако искаме да се мерим с големите, трябва да имаме президент-професионалист, а не някой, който е поставен от партия или си търси занимание след пенсия“,категоричен бе Калфин.

В разговора си с хората, Ивайло Калфин отново подчерта необходимостта президентът да бъде близо до хората и да работи за решаването на най-тежките проблеми.

„Непрекъснато сегашният президент се оправдава, че проблемите на хората не са в неговите правомощия. Не е вярно. Това е оправдание. Защото той може да няма преки правомощия, но той седи на най-високата държавна длъжност и има достатъчно механизми, с които да генерира диалог, да потърси институциите за решение и след това – да настоява от тях за решения. Новият президент трябва да работи добре с институциите, а не да е в конфликт с тях“, подчерта Ивайло Калфин.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на президентските избори?